Näkökulma: Ottawan kriisi muuttumassa katastrofiksi – joukkopako uhkaa?

© Kuva: Getty Images

Huhtikuun ajan talletus tuplana + 25€ riskitön veto!

NHL-kausi 2018-19 kolkuttelee ovella.

Organisaatiot tekevät viimeisiä viilauksiaan tuleviin kokoonpanoihinsa ja lähtevät joko rakentamaan uutta pohjaa tai kamppailemaan pudotuspelipaikoista.

Mutta mitä tekee Ottawa Senators? Lähdetäänpä liikkeelle ihan viime kaudesta.

5.11.2017

Ottawa nappaa Colorado Avalanchesta hyökkääjä Matt Duchenen ja luopuu kolmen joukkueen välisessä vaihtokaupassa sentterilupaus Shane Bowersista, maalivahti Andrew Hammondsista sekä kesän 2018 ensimmäisen- ja kolmannen kierroksen varausvuoroista. Näistä molemmat olivat kuitenkin ehdollisia, jotka Senators päätti lopulta käyttää itse. Näin ollen Colorado saa haltuunsa Ottawan kyseiset varausvuorot ensi kesänä.

Samassa rytäkässä Senators menetti myös keskushyökkääjä Kyle Turrisin Nashville Predatorsiin.

23.2.2018

Jälleen kolmen osapuolen kauppa, jossa olivat läsnä Ottawa, Pittsburgh Penguins ja Vegas Golden Knights.

Ottawa sai vaihtokaupassa 20-vuotiaan maalivahtilupaus Filip Gustafssonin, puolustaja Ian Colen ja Pittsburghin ensimmäisen (2018)- ja kolmannen kierroksen (2019) varausvuorot. Senators menetti puolestaan sentteri Derick Brassardin, laituri Vincent Dunnin ja kesän 2018 kolmannen kierroksen varausvuoron.

26.2.2018

Senarors kauppasi muutama päivä aiemmin napatun Colen Columbus Blue Jacketsiin. Vastalahjana tulivat AHL-jyrä Nick Moutrey ja kesän 2020 kolmannen kierroksen varausvuoro.

1.6.2018

Ottawan apulais-GM Randy Lee pidätettiin miespuolisen bussikuljettajan seksuaalisesti häirinnästä. Elokuussa hän irtisanoutui tehtävistään.

19.6.2018

Seurapiirikohuissa pyörinyt hyökkääjätähti Mike Hoffman sekä Cony Donagh ja kesän 2020 viidennen kierroksen varausvuoro kaupattiin Ottawasta San Jose Sharksiin. Hetkeä myöhemmin Hoffman myytiin Florida Panthersiin – seuraan, johon Ottawa viimeiseksi halusi hänen päätyvän.

Senators sai vaihdossa vikkeläjalkaisen Mikkel BödkerinJulius Bergmanin ja 2020 kuudennen kierroksen varausvuoron.

13.9.2019

Ottawa kauppasi joukkueen tärkeimmän pelaajan, Erik Karlssonin San Joseen. Toiseen suuntaan matkasivat hyökkääjä Chris Tierney, puolustaja Dylan DeMelo sekä lupaavat Josh Norris ja Rudolfs Balcers.

Synkkä tulevaisuus

Paljon on siis tapahtunut ja Ottawa on menettänyt valtavan määrän huippupelaajiaan. Takaisin on tullut paljon varausvuoroja, mutta tästäkään huolimatta Senatorsilla ei ole ainuttakaan 1. kierroksen varausvuoroa ensi kesän varaustilaisuuteen. Tämä ei ole todellakaan se optimaalisin tilanne aloittaa uudelleenrakennusta.

Asiat voisivat olla kuitenkin vieläkin pahemmin – ja niin ne itseasiassa ovatkin.

Joukkueen kokoonpanossa on peräti 11 pelaajaa, joiden sopimukset päättyvät tulevan kauden jälkeen. Merkittävimpiä heistä ovat Mark Stone, Matt DucheneCody Ceci ja Ryan Dzingel. Näistä kaikista paitsi Cecistä tulee kaiken lisäksi vapaita agentteja, joten nyt jos koskaan kysytään seurauskollisuutta.

Senators on tällä hetkellä uppoava laiva ja nyt nähdäänkin, ketkä ovat valmiita uppoamaan sen mukana.

Mikäli Stone ja Duchene pakkavat kesällä kimpsunsa – jos heitä ei kaupata ennen sitä – ei Ottawalla ole juuri minkäänlaista pohjaa, jonka päälle rakentaa.

Brady Tkachuk on yksi sellainen epeli, mutta hänen olisi ollut ehkä parempi jäädä vielä yliopistoon. Ottawassa nimittäin kriisi on muuttumassa pian katastrofiksi, josta on äärimmäisen pitkä matka kivuta takaisin ylös.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

Huhtikuun ajan talletus tuplana + 25€ riskitön veto!