NHL:n varaustilaisuus alkaa perjantain ja lauantain välisenä yönä Dallasissa. Viime vuonna ykköskierrokselle mahtui ennätykselliset kuusi suomalaista, mutta tällä kertaa määrä on vähentymässä kahteen tai kolmeen.

Suomen ehdoton ykkösnimi Jesperi Kotkaniemi on tehnyt puolen vuoden aikana isoa nousua parhaiden lahjakkuuksien joukkoon. Vielä viisi kuukautta sitten Kotkaniemen uskottiin jäävän avauskierroksen loppuvuoroille, mutta nyt Ässien pelaajaa povataan jo kärkiviisikkoon, ellei jopa kärkikolmikkoon

Entinen NHL-GM ja nykyinen TSN:n huippuasiantuntija Craig Button kertoi, että Kotkaniemi voi nousta varaustilaisuuden kolmanneksi nimeksi, jos Montreal Canadiens aikoo etsiä pelaajaa, joka vastaisi pelaajatarvetta. Seura tarvitsee kipeästi uutta sentteriä, ja Kotkaniemi ollaankin arvioitu pelipaikan parhaaksi valinnaksi.

– En tiedä mistä löydät senttereitä, ellet varaa niitä. Montrealin GM Marc Bergevin on etsinyt keskushyökkääjää. Hän on yrittänyt laittaa laitureita pelaamaan keskellä tai laittanut kolmosketjun pelaajia ykkössenttereiksi. Nyt heillä on kaveri vapaana, josta voisi tehdä draftin kolmannen pelaajan.

Montrealin keskushyökkääjien osasto ei ole ollut vuosiin mairitteleva, mutta Kotkaniemi voisi tehdä siihen lähivuosina ison muutoksen. Suomalaissentteri on ennenkin menestynyt perinteisessä jääkiekkopyhätössä, kun Saku Koivu pelasi siellä yhteensä 13 kautta, joista viimeiset yhdeksän kapteenina. Koivu jätti Montrealin seuraikonina vuonna 2009.