|Brooklyn New York| Suomessa on totuttu siihen, että huippulahjakkuuksien pelaajapolku kulkee junioreista kotimaiseen edustusjoukkueeseen ja sitten kertyneen maajoukkuekokemuksen myötä NHL:ään. Asiat muuttuvat.

Esimerkiksi Olli Määttä, kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja, ei ole pelannut Liigassa otteluakaan. Markus Nutivaara puolestaan asettui Oulun Kärpistä miltei suoraan Columbus Blue Jacketsiin, ilman sanottavaa maajoukkuekokemusta.

Nutivaara pelasi Kärpissä kevääseen 2016 asti. Monen ällistykseksi NHL-kaudella 2016–2017 hän pelasi Blue Jacketsissa 66 ottelua ja päälle kaksi Stanley Cupin pudotuspeliottelua. Kuluva kausi alkoi hieman kangerrellen, tosin syynä olivat terveysasiat. Pelaaja kävi kesällä lonkkaoperaatiossa.

[readmore from=”haastattelut”]

– Kyllähän se aika paljon hidasti kauden alkua, farmissa kuntoutumassa piipahtanut Nutivaara sanoo.

– Mutta joka jätkällä on joskus loukkaantumisia, niistä pitää vaan painaa ulos. Täytyy pelata sen mukaan, miltä kropassa tuntuu. Hyvin sain lopulta puskettua kauden vauhtiin.

NHL:ssä on tällä kaudella pelannut hämmästyttävästi vain kuusi suomalaista puolustajaa. Esimerkiksi ruotsalaispakkeja on kaukaloissa häärinyt 35 kappaletta. Määttä, Rasmus Ristolainen, Esa Lindell ja Sami Vatanen ovat joukkueittensa vakiokalustoa; Nutivaara noussee pian samaan kastiin, tuntuuhan NHL kodikkaammalta päivä päivältä.

– Ensimmäisellä training campilla pääsin pelaamaan paljon kapeassa kaukalossa. Mutta ei sopeutuminen kovin helppoa ollut.

– Aina olen ollut kuitenkin aika nopea oppimaan. Tulin Pohjois-Amerikkaan rohkealla fiiliksellä, että tupla tai kuitti. Ja se tuotti kyllä tulosta. Ei tänne ole vain katselemaan tultu, Markus Nutivaara paaluttaa.

Haastattelu: Pasi Tuominen, Brooklyn, New York