Suomalaisten NHL-pelaajien pistepörssin kymmenen kärjessä on peräti kahdeksan 1990-luvulla syntynyttä pelaajaa. Neljän kärki, Mikko Rantanen, Aleksander Barkov, Patrik Laine, Sebastian Aho, ovat syntyneet vuosien 1995-98 aikana.

1980-luvulla syntyneistä suomalaisista NHL-pelaajista suomalaisten pistepörssin top kymppiin mahtuvat vain Mikko Koivu ja Valtteri Filppula. Minnesota Wildissä pelaava Koivu on tehoillaan 6+19=25 kahdeksantena ja Philadelphia Flyersissa pelaava Filppula kymmenentenä tehoillaan 9+9=18.

NHL:ssä ei enää pelaa yhtään 1980-luvulla syntynyttä suomalaispuolustajaa. 1980-luvulla syntyneistä suomalaishyökkääjistä tositoimissa ovat Koivun ja Filppulan lisäksi Leo Komarov, Jussi Jokinen ja Jori Lehterä.

[readmore from=”suomalaiset”]

Jokinen siirtyi keskiviikkona waiver-listalta Columbus Blue Jacketsiin. Seura oli hänelle neljäs viimeisen vuoden aikana.

Jori Lehterän kausi Philadelphia Flyersissa on ollut vaatimaton. Pohjoisamerikkalaismedia on kritisoinut, ettei Lehterä ole suoriutunut palkkansa arvoisesti.

Onkin mahdollista, etteivät Jokinen ja Lehterä jatka NHL:ssä kovinkaan kauaa. Tällöin Koivu, Filppula ja Komarov olisivat ainoat 1980-luvulla syntyneet NHL:n suomalaishyökkääjät.

Maalivahdeista 1980-luvulla syntyneet suomalaiset ovat voimissaan. Pekka Rinne ja Tuukka Rask ovat NHL:n eliittiä. Kari Lehtonen, Antti Niemi ja Antti Raanta ovat hekin säilyttäneet paikkansa NHL:ssä.