Kotoisessa Liigassa on nähty alkukauden aikana todella paljon pelikieltoihin johtaneita tilanteita ja isoa roolia tässä näyttelee pelaajien valmiustaso.

Kun jääkiekkoa pelataan pienessä kaukalossa, minne se eittämättä kuuluukin, pelaajan on oltava koko ajan hereillä. Hänen on oltava jatkuvasti tietoinen siitä, mitä ympärillä tapahtuu, ja mistä kenties se seuraava taklaus on tulossa.

Toki pimeät kulmat ovat asia erikseen – sellaisiin tilanteisiin ei kykene varautua kukaan – mutta kuinka usein esimerkiksi näet NHL-pelaajan hautovan kiekkoa niin sanotusti pää munissa?

Voin kertoa, et kovinkaan usein.

Suomessa on jo vuosien ajan käyty kovaa keskustelua siitä, pitäisikö myös tänne tuoda NHL:stä tutut pienemmät kaukalot. Näkemykset ovat oikeastaan jakautuneet kahtia – toiset haluavat pienet kaukalot ja toiset eivät – mutta keskustelua on käyty järjestään väärästä näkökulmasta.

Sitä on käyty pitkälti viihteellisyyden näkökulmasta.

Se ei ole kuitenkaan missään nimessä se kaikkein tärkein seikka – joskin eittämättä pienen kaukalon peli on viihdyttävämpää – vaan nyt puhutaan paljon tärkeämmistä asioista: keskustelun ytimessä pitäisi olla pelaajien turvallisuus ja tämä on se suurin syy, miksi Suomeen tarvitaan pienet kaukalot.

Kun pelaajat oppivat jääkiekon salat pienessä kaukalossa, jossa ei ole sekuntiakaan (tai edes sekunnin murto-osaa) ylimääräistä aikaa, voin taata ja alleviivata, että he oppivat ottamaan kaiken kaukalossa tapahtuvan huomioon huomattavasti paremmin. Pää ei ole munissa, vaan se on ylhäällä – jatkuvasti.

Pelaajat ovat toisin sanoen hereillä ja siten ikään kuin se ”tarpeettomien” loukkaantumisten riski pienenee.

Missään nimessä pieniä kaukaloita ei kuitenkaan kannata tuoda ensimmäisenä Liigaan, Mestikseen tai edes A-junioreihin.

Jos esimerkiksi Liiga-pelit, kuten myös muut aikuisten sarjat, vietäisiin nyt pieneen kaukaloon, nykytilanne vain pahenisi.

Muutos on sen sijaan laitettava aluilleen sieltä ruohonjuuritasolta, toisin sanoen mahdollisimman nuorista junioreista, sillä siten ympäristön huomioiminen kaukalossa tulee pelaajilta pienestä pitäen ikään kuin selkärangasta.

Kun siis tulevaisuuden Liiga-pelaajat oppisivat ensiksi pelaamaan pienessä kaukalossa, voitaisiin muutos ajaa myös pääsarjatasoille siinä vaiheessa, kun se ensimmäinen ”koulutettu” ikäluokka siirtyy aikuisten sarjoihin.

Tämä edellä mainittu tapa antaisi myös Liigalle 5-10 vuoden siirtymäajan valmistautua muutokseen, mikä tulisi olemaan enemmän kuin riittävästi.

Luonnollisesti tässä kohtaa kuvaan astuu Liigan sijaan Suomen Jääkiekkoliitto. Tämä jo pelkästään siksi, etten usko Liigan johtoportaassa operoivien puuhastelijoiden uskovan olevan valmiita ajamaan mitään muutoksia riittävän nopealla aikataululla, jos laisinkaan, mutta toisekseen muutos tulee siis aloittaa juniorisarjoista, jotka ovat Suomen Jääkiekkoliiton alaisia sarjoja.

Tästä syystä toivonkin hartaasti, että Suomen Jääkiekkoliiton operatiivisessa johdossa aletaan oikeasti viemään tätä peliä oikeaan suuntaan ja nimenomaan oikeiden asioiden kautta.

Sen jälkeen voidaankin puhua sitten siitä viihteellisyydestä, NHL:ään valmistavasta pelistä ja kaikista muista eduista, joita pieni kaukalo toisi myös suomalaiseen jääkiekkoon. Nimittäin, vaikka jotkut niin väittävätkin, en ole kuullut koskaan kenenkään löytäneen oikeasti hyviä perusteluja sille, miksi iso kaukalo olisi pientä kaukaloa parempi ratkaisu.

Herranjestas, eihän tässä tarvitse kuin katsella puolityhjille katsomoille pelattavia Liiga-matseja, niin näkee, että tuote huutaa kipeästi muutosta, alkaen säännöistä ja päättyen sarjajärjestelmään.

Totuus tulee tässä tapauksessa lasten sijaan pelaajien suusta, joten arvon päättäjät – kuunnelkaa heitä, jos ette meitä.

Haastattelimme siis tätä aihetta varten, artikkelin tekemisessä avustaneen Juuso Silénin toimesta, joitain nykyisiä ja entisiä Liiga-kiekkoilijoita, joista jokainen pelaa edelleen ammatikseen ja on sitä kautta enemmän kuin tietoinen nykypäivän pelistä.

Hieman arasta aiheesta johtuen he eivät halunneet nimeään tuotavan julki, mutta sanoma on selvä:

[readmore from=”suomalaiset”]

”Hyvältähän se kuulostas, oishan se yleisöystävällisempää. Totta kai se vaikuttais, ku kaikki tapahtuu niin paljon nopeemmin. Pakkohan sitä ois olla hereillä.” (Ex-Liiga-kiekkoilija)

”Hyvä ratkasu. Uskoisin, että auttais (turvallisuuteen) ja muutenki ois parempi, ku ois kaikissa suunnillee saman kokoset kaukalot.” (Ex-Liiga-kiekkoilija)

”Mun mielestä pitäis ehdottomasti siirtyä pienempään kaukaloon, kolmesta syystä: yleisölle viihdyttävämpää lätkää, paljon mukavampaa pelaajille pelata, valmistaa ja kehittää nuoria pelaajia paremmin NHL-pelin vaatimuksiin.” (Nykyinen Liiga-kiekkoilija)

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.