Pittsburgh Penguinsia erittäin läheltä seuraava paikallislehti Pittsburgh Post-Gazette otti tarkasteluun Olli Määtän ja sen, mitä häneltä voidaan jatkossa odottaa.

Olli Määttä jakaa nykyisin tunteet voimakkaasti kahtia Pittsburghin suunnalla. Itse Penguins-organisaatiossa usko suomalaiseen on lujaa tekoa, mutta sen sijaan fanien mielipiteet eroavat toinen toisistaan.

Sinällään se on ymmärrettävää: esimerkiksi viime kaudella Määttä oli ajoittain loistava pelin jokaisella osa-alueella, mutta toisinaan hän taas näytti hitaalta ja virhealttiilta puolustajalta.

Juuri Määtän liikkuminen onkin aiheuttanut kaikkein eniten keskustelua ja tämä oli tilanne etenkin viime kauden pudotuspeleissä.

Samaan aikaan monilta tuntuu kuitenkin unohtuvan hänen loukkaantumishistoriansa, joka on väistämättä vaikuttanut suomalaispuolustajan pelaamiseen, ja sen tosiasian, että hän oli etulinjassa johdattamassa Penguinsin tuplamestariksi.

Pittsburgh Post-Gazetten toimittaja Jason Mackey lähtikin analysoimaan sitä, mitä Määtältä voidaan odottaa tulevan kauden aikana ja erityisesti hän nosti eriin pari seikkaa, jotka ovat kriittisiä 23-vuotiaan pelurin ensi kauden osalta.

– Määttä on pelaaja, johon vaikuttaa monia muita puolustajia voimakkaammin se, kenen kanssa hän pelaa. Kaikessa lyhykäisyydessään, luotettavan kaverin kanssa pelaaminen on erityisen tärkeää Määtälle.

– Kun ajatellaan parien rakentamista, kaikkein kiehtovin vaihtoehto hänelle olisi Justin Schultz. Se puolestaan mahdollistaisi (Brian) Dumoulinin pelaamisen (Kris) Letangin kanssa, mikä muodostaisi erittäin hyvin yhteen sopivan puolustajaparin. Mutta mikäli Mike Sullivan (päävalmentaja) päättää pitää Ian Colen Schultzin parina, Määttä tullee viettämään kaukalossa aikaa yhdessä seuran uuden hankinnan Matt Hunwickin kanssa.

”Haluavat pitää Määtästä kiinni, jos se vain suinkin on mahdollista”

Oikeanlaisen puolustajaparin löytyminen on siis tärkeää Määtän näkökulmasta, ainakin mikäli Mackeyta on uskominen, mutta samalla hän näkee Penguinsin puuttuvan myös yhteen oleelliseen seikkaan suomalaisen työmäärässä pelipäivien osalta.

– Penguins tulee varmasti ohjastamaan Määttää aiempaa enemmän pelipäivien työmäärässä; hän on aamutreenien vankkumaton kannattaja, ehkä liiaksikin sitä. Hän saattaisi hyötyä siitä, jos hän ottaisi hieman rennommin aamuisin (pelipäivien osalta).

Mackey käsitteli myös Määtän ympärillä tasaisin väliajoin velloneita siirtohuhuja. Hänen näkemyksensä mukaan Penguins tulee kuitenkin tekemään kaikkensa pitääkseen Määtän riveissään.

– Tässä bisneksessä ei voi koskaan sanoa ”ei koskaan” – ellei tässä sitten puhuta Sidney Crosbysta tai Evgeni Malkinista – mutta Penguinsilla on mahdollisuus rakentaa Top 4 -puolustajat Letangin, Dumoulinin, Määtän sekä Schultzin ympärille ja se on aika pirun hyvin.

– He siis haluavat pitää Määtästä kiinni, jos se vain suinkin on mahdollista.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.