Florida Panthersia suurimman osan NHL-urastaan edustanut ex-suomalaispeluri Olli Jokinen ei ole varsinaisesti yllättynyt Jaromir Jagrin tämän hetken tilanteesta.

Jagrin jatkon Panthersissa piti olla lähestulkoon varmaa, mutta lopulta osapuolet päättivät lähteä eri suuntiin. Sen jälkeen sopimusrintamalla ei ole tapahtunut mitään konkreettista, mitä tulee siis tshekkipeluriin, ja työpaikka NHL:stä tuntuu olevan kiven takana.

Kyse ei ole niinkään Jagrin suorituksista kaukalossa, sillä hän kykenee edelleen olla kakkos- tai kolmosketjun hyökkääjä NHL-tasolla – kaikki mahdolliset tilastot vahvistavat tämän – vaan siitä, että hänellä alkaa olla liikaa ikää ja seurat ajavat ennemmin nuoria kavereita sisään.

– Hänellä oli erittäin hyvä viime kausi, hän on elävä legenda ja itsestäänselvä ykköskorin valinta Hockey Hall of Fameen, Panthersin kaikkien aikojen pistemies Olli Jokinen kehuu Jagria Sun-Sentinelille.

– NHL:ssä ei ole kuitenkaan enää hirveän montaa yli 35-vuotiasta ja me puhumme 45-vuotiaasta pelaajasta. Hän tekee edelleen pisteitä, mutta kun sitä tulee vanhemmaksi, jokaisen veteraanin on hyväksyttävä jossain vaiheessa se, että mikään ei jatku ikuisesti.

Myös maanmies tunnustaa realiteetit Jagrin kohdalla – ”Ongelmana keskialue”

Myös toinen ex-Panthers-peluri, ja Jagrin maanmies, Tomas Vokoun myöntää nyky-NHL:n realiteettien sotivan NHL:n kaikkien aikojen toiseksi kovinta pistemiestä vastaan.

– Trendiä ei voi pysäyttää ja se on nopeus, nopeus ja nopeus. Hän tekee edelleen pisteitä ja on erittäin arvokas pelaaja hyökkäysalueella, mutta ongelma iäkkäämpien kaverien kohdalla on se, että joukkueet haluavat pelaajiensa olevan nopeampia keskialueella.

– Se (keskialueen pelaaminen) on yksi tärkeä osa-alue pelistä ja teit sitten mitä tahansa ollessasi 45-vuotias, et luonnollisista syistä pysty olla yhtä nopea kuin olit kolmikymppisenä.

– Valtaosa joukkueista on jo lukinnut Top 6 -hyökkääjien paikat ja nämä seurat saattavat pohtia häntä kolmosketjuun. Hän ei ole kuitenkaan oikeastaan koskaan pelannut sitä roolia, joten joukkueiden on vaikea lähteä kokeilemaan häntä sille tontille ja lisäksi kysymysmerkki on hänen suhtautuminen asiaan.

No, siitä suhtautumisesta ei tarvitse murehtia, sillä Jagr itse vaikuttaisi olevan enemmän kuin valmis alempien kentällisten rooliin.

– Tiedän tasantarkkaan, että en ole enää sama pelaaja, kuin 10 tai 15 vuotta sitten, jolloin pystyin voittamaan otteluita yksin.

– Itseni kannalta olisi ehkä paras pelata kakkos- tai kolmosvitjassa, sillä tuolloin pelaisin huonompia vastustajia ja puolustajia vastaan. Minulla ei ole ollut urallani sen suhteen onnea, sillä olen pelannut aina parhaita pakkeja vastaan. Jopa Floridassa, mikä oli aina hyvin hankalaa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.