Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. Neljäntenä vuorossa on Saksa.

Saksalaistaustaisia pelaajia nähtiin NHL-kaukaloissa jo 1960- ja 70-luvuilla, kun muun muassa Walt Tkaczuk sekä Willie Huber tahkosivat maailman parhaassa kiekkoliigassa.

Ensimmäinen varsinainen saksalainen NHL-kaukaloissa nähtiin kuitenkin vasta 80-luvun puolessa välissä, kun puolustaja Ulrich Hiemer debytoi New Jersey Devilsissä kaudella 1984-85.

Hiemer ei saanut kiekko-oppejaan Kanadan juniorisarjoista, vaan Saksan pääsarjasta. Täällä hän edusti ennen NHL-uraansa EV Füssenia sekä Kölner EC:tä. Lopulta erinomaisesti maalejakin mättänyt puolustaja sai mahdollisuutensa NHL:ssä.

Heti ensimmäisellä Devils-kaudellaan Hiemer pelasi 53 runkosarjaottelua, joissa hän iski viisi maalia ja yhteensä 29 tehopistettä. Seuraavalla kaudella ottelumäärä tippui tasan 50:een ja hän pelasi myös 15 runkosarjakamppailua AHL-kaukaloissa.

Kolmannella kaudellaan (1986-87) Hiemer sai peliaikaa enää 40 runkosarjaottelussa, kunnes hän päätti palata takaisin Saksan pääsarjaan, Düsseldorfer EG:n riveihin.

Miehen NHL-ura piti lopulta sisällään 143 runkosarjaottelua, joissa hän iski tehot 19+54. Hänen pistekeskiarvonsa oli siis 0.51, mutta tuolloin jääkiekko oli nykypäivään verrattuna täysin eri laji, mistä johtuen keskiarvo ei silmiä hivellyt.

Hiemerin debyytistä lähtien NHL on nähnyt 23 saksalaista pelaajaa. Nykyisin maan kirkkain kiekkotähti on Edmonton Oilersissa kiekkoileva Leon Draisaitl.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.