Kun isket kovatasoisen sarjan 63 runkosarjaottelussa käsittämättömät 65 maalia ja yhteensä 127 tehopistettä, on kyse jostakin spesiaalista.

Tähän kykeni viime kaudella OHL-joukkue Erie Ottersissa pelannut Alex DeBrincat, joka varattiin Chicago Blackhawksin toimesta kesän 2016 tilaisuuden toisella kierroksella.

DeBrincatin osakkeita on koko nuorukaisen uran ajan laskenut hänen pieni kokonsa. Yhdysvaltalaishyökkääjällä on nimittäin mittaa ainoastaan 171 senttiä, mikä on eittämättä vähän ammattilaiskiekkoilijaksi.

Tästäkin huolimatta DeBrincat oli arvostetun junioriliigan kauden ylivoimaisesti paras pelaaja, eikä hän tarvinnut kovaan temppuunsa enää edes vanhaa joukkuekaveriaan, Connor McDavidia.

Nyt Blackhawks odottaakin häneltä isoja asioita, kun seuran nuorten pelaajien kehitysleiri starttaa ensi viikolla. Voitaneenkin olla varmoja siitä, että seuran johtoportaan katseet ovat kiinnittyneet erityisesti DeBrincatin tekemiseen, sillä miehessä on potentiaalia maaliruiskuksi myös NHL:ssä.

Seura on toki seurannut nuorukaisen tekemistä jo pitkän aikaa, sillä GM Stan Bowman antoi hänestä kovia kommentteja jo viime kauden aikana.

– Ensi kesä tulee olemaan hänelle valtava. Jos hän saa omat voimansa NHL:n vaatimalle tasolle, ei ole kysymystäkään siitä, etteikö hän olisi valmis, Bowman ylisti Chicago Tribunelle viime helmikuussa.

– Hänellä on synnynnäinen kyky päästä maalintekoalueille ja laittaa kiekkoa sisään. Tämä on talentti, johon ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Et voi juurikaan opettaa tätä, sillä kyseessä on vietti ja vaisto, jotka hänellä on.

Suuret saappaat täytettävänä

Blackhawksin kokoonpanossa on tapahtunut kesän aikana suuri myllerrys, sillä se on kaupannut muun muassa Artemi Panarinin toisaalle, tarkemmin sanottuna Columbus Blue Jacketsin riveihin.

Se sai toki vastineeksi Columbuksesta paluumuuttaja Brandon Saadin, mutta Panarinin myötä se menetti käytännössä takuuvarmat 30 maalia yhtä kautta kohden.

Onko DeBrincatista sitten korvaamaan Panarinia? Oma vastaukseni kuuluu, että miksipä ei. Nimittäin myöskään Panarin ei ollut jääkiekkoilijaksi valtavan kokoinen, sillä venäläisellä oli mittaa vain 180 senttiä.

Tästäkin huolimatta hän pystyi lähes dominoimaan kaukaloita loistavalla kiekonhallinnalla ja hyvällä liikkeellään. Nämä ovatkin avuja, joita löytyy myös DeBrincatin pankista.

On toki kohtuutonta odottaa 19-vuotiaalta hetimiten samoja tekoja, kuin venäläiseltä kollegaltaan. Mutta jos nuorukainen saa mahdollisuuden esimerkiksi Patrick Kanen viereltä, saatetaan häneltä nähdä jo muutaman vuoden päästä todella kovia tekoja.

Tai no, miksipä ei jo aiemmin.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.