NHL:n palkkakaton yläraja on ollut kuluvalla kaudella tasan 73 miljoonaa dollaria ja tuoreimpien tietojen mukaan tähän ei ole odotettavissa nousua.

The New York Postin toimittaja Larry Brooks tietää kertoa lähteeseensä nojaten, että NHL:n palkkakaton yläraja tulee olemaan myös ensi kaudella samaiset 73 miljoonaa dollaria.

Ylärajan on odotettu nousevan noin parilla miljoonalla dollarilla, mikä auttaisi suuresti useita palkkakaton kanssa ongelmissa olevia NHL-seuroja, kuten Chicago Blackhawksia ja Tampa Bay Lightningia.

NHL:n pelaajayhdistys on kuitenkin Brooksin mukaan tyrmännyt haaveet ylärajan nostamisesta, ikään kuin kostotoimenpiteenä NHL:n päätöksestä jättäytyä sivuun ensi vuoden olympialaisista.

Vaikka olympiapäätös ollaan tehty virallisesti vasta nyt, oli se todennäköistä jo nykyistä työehtosopimusta solmittaessa, sillä seuraomistajat eivät suostuneet enää laittamaan olympialaisia yhdeksi sopimuspykäläksi.

Ylärajan nostaminen olisi valtava riski pelaajille

Ennen kaikkea palkkakattopäätöksessä kyse on escrow’sta, jolle ei löydy varsinaista suomennettevaa versiota.

Käytännössä ottaen escrow tarkoittaa prosenttiosuutta pelaajien palkasta, joka pidätetään sivuun. Tämä tehdään siitä syystä, että NHL-seurojen omistajat haluavat nykyisen työehtosopimuksensa mukaisesti tulojen menevän tasan.

Otetaanpa esille siis esimerkkitilanne: Jos NHL ei tekisi tulosennusteen mukaista tulosta, escrow-rahasto tasoittaisi tilanteen. Toisin sanoen osa pelaajien sivuun laitetuista palkoista päätyisi NHL-seurojen omistajien taskuun – pelaajat joutuisivat ikään kuin maksaa NHL:n tappiot.

Näin kävi muun muassa kaudella 2014-15, jolloin pelaajien palkoista pidätettiin rahastoon 15 prosenttia ja kauden päätteeksi pelaajat saivat takaisin vain 2,05 prosenttia. Jos siis itse tienaisit vuodessa työtuloja 30 000 euroa, olisit NHL-pelaajien tapauksessa saanut siitä itsellesi 26 115 euroa ja hieman vajaat 4 000 euroa olisi mennyt työnantajallesi.

Ja jotta asia saadaan oikeanlaiseen perspektiiviin, olisi kauden 2016-17 kovapalkkaisin pelaaja, yhteensä 14 miljoonaa dollaria erilaisina palkkatuloina tienaava Anze Kopitar, saanut palkastaan vajaat 12,2 miljoonaa dollaria.

Mikäli siis palkkakaton ylärajaa nostettaisiin, tarkoittaisi se sitä, että NHL:n olisi tehtävä entistä kovempi tulos, sillä vain kyseisellä kaavalla katettaisiin seurojen nousseet palkkamenot ja sitä kautta pelaajat saisivat escrow-rahansa itselleen.

Escrow onkin sana, joka tulee väistämättä tulevaisuudelssa myös suomalaisille valitettavan tutuksi. Nimittäin, kun NHL seuraavan kerran menee työsulkuun – kenties jo vuonna 2020 – tulee kyseinen rahastomalli olemaan yksi suurimmista syistä sille.

NHL-fanin koti: KAIKKI PLEIJAREISTA.