Florida Panthersin Aleksander Barkovin NHL-uraa ovat toistaiseksi varjostaneet ikävät loukkaantumiset, mutta niistä huolimatta hänet valittiin esimerkiksi The Hockey Newsin toimesta NHL:n 50 parhaan pelaajan joukkoon.

Tarkalleen ottaen Jääkiekkoraamattua nosti arvioissaan Barkovin, kaikkien NHL-pelaajien osalta, sijalle 38. Suomalaisista edelle kiilasi vain Patrik Laine, kun taas Mikael Granlund rankattiin sijalle 40.

Suomalainen jääkiekko tuntee NHL:n osalta kaksi suomalaissentteriä ylitse muiden ja kyseessä on muuan veljespari: Saku Koivu ja Mikko Koivu.

Molemmat heistä ovat omana aikanaan lukeutuneet NHL-tasolla huippupelaajiin, joinain yksittäisinä vuosina jopa aivan NHL:n korkeimman eliitin tuntumaan, mutta kumpikaan heistä ei ole kyennyt vuodesta toiseen olevaan dominoiva pelaaja maailman kovimmassa kiekkoliigassa; ylipäätään kyseessä on saavutus, johon hieman kärjistäen yltää vain kourallinen pelaajia.

Aleksander Barkov kuuluu tuohon kouralliseen, kunhan hän pysyy ehjänä.

Ongelmana onkin ollut se, että Barkovin korkein yhden kauden ottelumäärä on toistaiseksi hänen NHL-uraltaan 71 ja toiseksi korkein 66 – toisin sanoen suomalaissentteri ei ole pelannut vielä ainoatakaan täyttä kautta.

Tänä kesänä Barkov on muuttanut harjoitusmetodejaan. Hän on keskittynyt kesätekemisessään ennen kaikkea niihin ongelmakohtiin, jotka ovat aiheuttaneet loukkaantumisia, ja kaiken kukkuraksi hän on treenannut Suomen suven ajan taitoluisteluvalmentaja Kaisa Arrateigin hoteissa.

Arrateig on keskittynyt ennen kaikkea tekemään Barkovin kaikesta tekemisestä – ennen kaikkea siitä luistelusta – taloudellisempaa, mikä luonnollisesti alentaa loukkaantumisriskiä.

Oivana esimerkkinä (alentuneesta loukkaantumisriskistä) voidaankin käyttää Granlundia. Minnesota Wild -hyökkääjä on joutunut olemaan kahden viimeisen kauden aikana sivussa ainoastaan yhdestä ottelusta ja se on pitkälti juuri taitoluisteluvalmennuksen ansiota.

Millaista kautta voimme Aleksander Barkovilta odottaa?

Kun siis olettamukseksi otetaan se, että Barkov tulee ensi kaudella pelaamaan koko kauden ehjänä, tulee hän eittämättä ottamaan sen seuraavan askeleen NHL-urallaan. Häneltä voidaan odottaa eittämättä 70-80 tehopisteen kautta ja samalla nousua erittäin arvostetuksi kahden suunnan hyökkääjäksi.

Totuus Barkovin kohdalla onkin se, että hän on lahjakkain suomalainen jääkiekkosentteri, jota NHL on koskaan nähnyt. Hänestä on siis nousemaan esimerkiksi uudeksi ”patricebergeroniksi” – Boston Bruins -peluria pidetään yleisesti ottaen NHL:n parhaana puolustavana hyökkääjänä.

Barkovin monipuolisuus onkin tällä hetkellä yksi NHL:n parhaiten varjelluista salaisuuksista. Toisin sanoen sitä repertuaaria, jonka hän Panthers-organisaatiolle tarjoaa, ei olla missään nimessä päästy näkemään vielä kokonaisuudessaan.

Yhtenä esimerkkinä tästä voidaan käyttää alivoimapeliä: Barkov on erinomainen miehen tai kahden alivoimalla, mutta häntä ei olla aiempien Panthers-valmentajien toimesta haluttu kuluttaa vajaalla pelattaessa ja tähän tulee todennäköisesti ensi kaudella muutos.

21-vuotiaan Barkovin onkin aika käynnistää se todellinen NHL-kaukaloiden dominointi ensi kaudella ja ilman loukkaantumisia sille ei ole olemassa minkäänlaisia esteitä.

Missään nimessä Barkovia ei voida sanoa vielä kaikkien aikojen suomalaiseksi sentteriksi, sillä sen statuksen omistamiseen kuljettavana on pitkä tie.

Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että suomalaisella jääkiekolla on tamperelaisen muodossa käsissään pelaaja, jollaista sillä ei ole koskaan aiemmin ollut – pelaaja, joka kykenee olla yksi NHL:n parhaista.

Jos, ja kun, Barkov siis luo pitkän pelaajauran taalakaukaloissa, on ilmassa kaikki merkit sille, että hän tulee olemaan se kaikkien aikojen paras suomalaissentteri.

Ennustus kaudelle 2017-18: 79 runkosarjaottelua, 29+49=78

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.