Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. Kymmenentenä vuorossa on Slovenia.

Vaikka sitä niin luulisi, että Los Angeles Kingsin Anze Kopitar on NHL:n kautta aikojen ainoa slovenialaispelaaja, niin asiat eivät ole kuitenkaan näin. Nimittäin Detroit Red Wingsissä vuosina 2010-13 46 runkosarjaottelua pelannut Jan Mursak on myös slovenialainen.

Myös puolustaja Greg Kuznik pelasi Carolina Hurricanesin riveissä yhden NHL-ottelun vuonna 2000. Hän omaa myös Kanadan passin, mutta on edustanut kansainvälisellä tasolla juuri Sloveniaa.

Kuznik onkin slovenialaisista se, joka astui ensimmäistä kertaa NHL-jäille. Hän pelasi ottelunsa 21. lokakuuta Montreal Canadiensia vastaan. Hän ei kerännyt ottelussa tilastomerkintöjä, ja hän pelasi kamppailussa vain reilut seitsemän minuuttia. Ensimmäinen on kuitenkin aina ensimmäinen.

Sen sijaan ensimmäinen varsinainen slovenialaispelaaja, siis ei pelaaja, joka on pelannut vain yhden NHL-ottelun, on itseoikeutetusti Anze Kopitar. Hän debytoi Kingsin riveissä kaudella 2006-07, kun hän iski 72 runkosarjaotteluun 20 maalia ja yhteensä 61 tehopistettä.

Kopitar toimii tätä nykyä Kingsin kapteenina, minkä lisäksi hän on tällä hetkellä NHL:n toiseksi parhaiten palkattu pelaaja. Mies on pelannut taalajäillä kaiken kaikkiaan 840 runkosarjaottelua tehoin 255+481.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.