Nashville Predatorsissa luotetaan kahteen kivenkovaan suomalaismaalivahtiin, Pekka Rinteeseen ja Juuse Sarokseen.

Rinne on itseoikeutetusti, ainakin toistaiseksi, tennesseeläisseuran selkeä ykkösvahti. Ikää mittarissa on kuitenkin jo tämän vuoden marraskuussa 35 vuotta, joten kaukana ei olla siitä hetkestä, kun takana vaaniva Juuse Saros kiilaa ”oppi-isänsä” edelle.

Pienikokoiselle Sarokselle päättynyt kausi olikin todellinen läpimurto NHL-tasolle. Hän aloitti kautensa Predatorsin kolmosvahtina, mutta nokitti nopeasti tshekkivahti Marek Mazanecin loistavilla otteillaan.

Kokonaisuudessaan 22-vuotias suomalainen pelasi NHL:ssä 21 runkosarjaottelua ja esiintyi niissä erinomaisin torjuntatilastoin 92,30/2.35. Kaiken kukkuraksi Saros pääsi maistamaan myös pudotuspelifiilistä ja ennen kaikkea pelaamaan Stanley Cup -finaaleissa.

Saroksesta on siis muovautumassa, jopa vuosikausiksi eteenpäin, Predatorsin tuleva ykköstorjuja. Ei olekaan mikään ihme, että pohjoisamerikkalaisjulkaisu The Hockey Writers nosti nuoren suomalaisen NHL:n parhaiden kakkosvahtien joukkoon – ennen kaikkea sellaisten, jotka ansaitsisivat jo ykkösvahdin aseman.

HPK-kasvatti kerääkin kyseisen julkaisun artikkelissa kehuja kehityskäyrästään, joka käynnistyi hänen varaustaan edeltäneenä vuotena A-junioreiden SM-liigasta ja huipentui Suomessa kahteen erinomaiseen Liiga-kauteen HPK:n tolppien välissä. Erityismaininnan hän ansaitsee myös sisääntulostaan Pohjois-Amerikkaan, AHL-seura Milwaukee Admiralsin veräjänvartijaksi.

Tilastojen valossa yksi kärkitorjujista

Tekstissä nostetaan esille myös se tosiasia, että kaikista yli 20 NHL-ottelua viime kaudella pelanneista maalivahdeista hänen torjuntaprosenttinsa oli yhdeksänneksi paras ja päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna hänen sijoituksensa oli 13:s.

Sarosta hehkutetaankin poikittaissuuntaisen liikkumisen osalta yhdeksi NHL:n parhaista maalivahdeista, minkä hänen pieni kokonsa vaatii, ja myös hänen sijoittumisensa saa kehuja muodossa ”ei ole juuri koskaan sijoittunut väärin”.

The Hockey Writers paaluttaakin Saroksen olevan ”yksi mielenkiintoisimmista NHL-maalivahdeista, jonka kohdalla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö hän olisi NHL:ssä aloittava maalivahti”.

Hänen uskotaan tekevän tulokassopimuksen päättyessään (ensi kesänä) joko yksi- tai kaksivuotisen jatkosopimuksen Predatorsin kanssa. Tämän jälkeen Rinteen tilanteen odotetaan olevan jo paljon selkeämpi (onko ura laskusuhdanteessa) ja siinä kohtaa hänet nostetaan joko ykkösvahdiksi tai kaupataan seuraan, joka hakee uutta ykköstä.

Saroksen ohella listalle nostettiin Washington Capitalsin Philipp Grubauer, Vegas Golden Knightsiin laajennusdraftin kautta päätynyt Calvin Pickard sekä Winnipeg Jetsin Connor Hellebuyck.

Tekstissä nostettiin esille myös Antti Raanta, joka oli New York Rangersissa vastaavassa tilanteessa, mutta on nyt mitä todennäköisimmin Arizona Coyotesin uusi ykköstorjuja.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.