Viimeksi kaukalon puolella viikonlopun All Star -viikonlopussa nähty Brent Burns pelaa suorastaan sensaatiomaista kautta.

31-vuotias kanadalaispuolustaja majailee NHL:n pistepörssissä neljännellä sijalla. Puolustajien osalta hän on ylivoimainen ykkönen, eikä ihme – onhan hänellä 50 pelatun ottelun jälkeen kasassa 51 tehopistettä (21+30).

Burns onkin historiallisen kovassa vauhdissa, sillä hän on nousemassa sellaisten puolustajalegendojen kuin Paul Coffeyn ja Ray Bourquen rinnalle, siis pelaajien, jotka molemmat nimettiin juuri NHL:n historian 100 parhaan pelaajan joukkoon.

– En lähtisi vertaamaan itseäni noihin kavereihin. He ovat legendoja, Burns paaluttaa NHL.com:n haastattelussa.

– Törmäsin Bourque’n hississä ja en pystynyt edes puhua. Nämä kaverit ovat syitä sille, miksi pelaan jääkiekkoa. He ovat pelaajia, joita katsoin ja yritin matkia.

Tokikaan Burns ei ole takomassa mitään 140 tehopisteen kautta, jollaisiin esimerkiksi Coffey lähestulkoon parhaimmillaan ylsi, mutta tuolloin elettiinkin 1970- ja 1980-lukuja.

Sen sijaan 1990-luvulla Bourque ja Coffey ylsivät pelin muuttuessa ”enää” maksimissaan hieman yli 90 tehopisteeseen ja tällä hetkellä Burns ei ole kovinkaan kaukana tuosta vauhdista.

Brian Leetch ja Erik Karlsson tähtäimessä

Mikäli Brent Burns pitää nykyvauhdistaan kiinni, tulee hänestä koko NHL:n tehokkain puolustaja, yhden kauden suorituksilla mitattuna, alkaen kaudesta 1996-97.

Sharks-peluri on nimittäin hieman vajaan 84 tehopisteen vauhdissa ja tällä hetkellä ykkössijaa hallussaan pitää ruotsalainen Erik Karlsson, joka viime kaudella nakutti 82 otteluun 82 tehopistettä.

Itse asiassa Burns saattaa nousta jopa kauden 1995-96 aikana 85 tehopistettä nakuttaneen Brian Leetchin ohitse, jos hän pystyy vielä pienen pykälän verran kiristämään tahtiaan.

Kaikkien aikojen puolustajien piste-ennätystä pitää hallussaan muuan Bobby Orr, joka kiskaisi kaudella 1970-71 tauluun tehot 37+102. Coffey puolestaan on Orrista vain pisteen päässä, kauden 1985-86 edesottamuksillaan.

Kuvaavaa onkin, että edellä oleva kaksikko pitää hallussaan Top 10 -listaa, mitä tulee puolustajien tehokkaimpiin NHL-kausiin.