New York Rangers on jo vuosikausien ajan päässyt nauttimaan yhdestä NHL:n parhaista maalivahdeista Henrik Lundqvistin muodossa.

Kuluvalla kaudella tilanne on kuitenkin ollut toinen. Ruotsalaisvahdin otteet ovat ailahdelleet voimakkaasti, jopa yksittäisten otteluiden sisällä, ja sitä kautta myös tilastot ovat olleet luvattoman heikkoja.

Itse asiassa juuri Lundqvistin henkilökohtaiset torjuntatilastot summaavat tilanteen napakasti yhteen: 34-vuotiaan ruotsalaisen koko NHL-uran tilastot ovat 92,00/2.31, kun taas kuluvan kauden osalta ne ovat 90,20/2.86.

Romahdus on siis ollut melkoinen, eikä Rangersin päävalmentaja Alain Vigneault enää kiertele asian ympärillä, vaan puhuu suoraan.

– Ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö ”Hankilla” olisi jonkinasteinen itseluottamusongelma, Vigneault paaluttaa New York Postille.

– Joissain tilanteissa se vaikuttaa myös muiden kavereiden tekemiseen, kun jäällä tapahtuu jotain.

”Olemme uudessa tuntemattomassa ympäristössä”

Lundqvist on hävinnyt viimeisestä neljästä pelaamastaan ottelusta kolme ja kyseisissä tappiollisissa otteluissa hänet ohitettiin uskomattomat 16 kertaa.

– Hankilla on ollut joitain vastaavia tilanteita myös menneisyydessä, mutta ei ikinä tällaisessa mittakaavassa. Jollain tasolla hän on, ja me olemme, uudessa tuntemattomassa ympäristössä.

Viime yönä Lundqvist sai hieman helpotusta ongelmiinsa, kun Rangers voitti Toronto Maple Leafsin 5-2 ja kokenut ruotsalainen torjui ottelussa 23 laukausta. On kuitenkin sanomattakin selvää, että yksi ottelu ei vielä tilannetta muuta ja Rangers kaipaa kipeästi vanhaa Lundqvistia takaisin.

Sen löytääkseen Manhattanilla pidetäänkin sormet ristissä, että Antti Raannan toipuminen loukkaantumisestaan vie vain sen arvioidun viikon, sillä Lundqvist tarvitsee nyt niin sanottua omaa aikaa kootakseen itsensä.