Tshekkihyökkääjä Patrik Stefan varattiin koko vuoden 1999 varaustilaisuuden ykkösnimenä NHL:ään Atlanta Thrashersin toimesta.

Stefan jätti taakseen muun muassa sellaiset nimet kuin Daniel Sedinin, Henrik Sedinin, Henrik Zetterbergin ja maanmiehensä Radim Vrbatan. Odotukset olivat siis luonnollisesti kovat häntä kohtaan, mutta ne eivät koskaan konkretisoituneet.

Itse asiassa päivälleen 10 vuotta sitten tapahtui jotain sellaista, joka määritti lopulta koko Stefanin NHL-uran. Hänellä oli mahdollisuus, ottelussa Edmonton Oilersia vastaan, ratkaista ottelu tyhjään maaliin. Sen sijaan hän onnistui sutimaan kiekosta ohitse kirjaimellisesti maaliviivan tasolta, Oilers käänsi tilanteen vastahyökkäykseksi ja tasoitti ottelun vain kaksi sekuntia ennen loppua.

Kuten varmasti videon loppupuolelta huomaatte, Niklas Hagman joutui ikäväkseen olla todistamassa koko tapahtumaketjua aitiopaikalta.

Joukkue ei edes hävinnyt – kaikki tapahtui omassa pääkopassa

Luonnollisestikaan Stefanin uraa ei tuomittu tuossa kohtaa hänen edustamansa Dallas Starsin toimesta – joukkue voitti ottelun jatkoajalla 6-5 – vaan se kaikki tapahtui miehen omassa pääkopassa.

Jo ennen tilannetta NHL:ssä pahasti alisuorittanut tshekkihyökkääjä oli saanut hiljalleen uraansa jonkinlaiseen nosteeseen, mutta tuon tilanteen jälkeen kaikki työ valui hukkaan.

Lopulta Stefan pelasi kyseisen tilanteen jälkeen enää 13 NHL-ottelua. Hän siirtyi vielä seuraavalla kaudella (2007-08) pelaamaan Sveitsin pääsarjaan ja SC Berniin, mutta hän joutui lopulta päättämään uransa vain kolmen pelatun ottelun jälkeen, kärsittyään isosti uransa aikana loukkaantumisista.

Nykyisin Stefan toimii pelaaja-agenttina ja valmentaa junioreita Michiganissa, Yhdysvalloissa. Siellä hän käyttää kokemaansa tilannetta muiden eduksi, kun ei aikanaan siihen itse pelaajaurallaan pystynyt.

– Sanon lapsille, että sinulla voi olla huono vaihto tai huono peli, mutta aina tulee seuraava vaihto ja seuraava peli. En siis tappanut ketään. Kyse on vain pelistä ja virheitä sattuu, kommentoi tilannetta vuosi sitten Detroit Free Pressille.