Kiekkoraamattunakin tunnettu The Hockey News kävi artikkelissaan läpi NHL:n rajoitettuja vapaita agentteja, joiden tulevaisuus on toistaiseksi hämärän peitossa. Yksi heistä oli Pittsburgh Penguinsin suomalaishyökkääjä Kasperi Kapanen.

25-vuotiaan Kapasen kolmevuotinen sopimus päättyi menneeseen kauteen. Sillä hän tienasi 3,2 miljoonaa dollaria kaudesta. Kapanen iski viime kauden 79 runkosarjaotteluun tehopisteet 11+21=32. Pudotuspeleissä hän keräsi kolme syöttöpistettä seitsemään otteluun.

Kiekkoraamattu tylytti Kapasta artikkelissaan ja vertasi häntä muun muassa siihen, millaiseksi pelaajaksi hänellä olisi ollut ja on edelleenkin potentiaalia kehittyä.

– Kasperi Kapanen on todella, todella nopea pelaaja. Ja siinäpä se. Rehellisesti sanottuna Kapanen saattaa olla turhauttavin jääkiekkoilija. Lahjakkuutta on aina ollut. Entinen ykköskierroksen varaus on väläytellyt maalintekovoimallaan, joka teki hänestä kuumaa kauppatavaraa vuonna 2020, jolloin hänestä kehittyi Toronton aikanaan myös loistava jäähyjen tappaja.

– Mutta Kapanen on myös huonojen tapojen kuningas, joka rajoittaa hänen pelaamisensa vastustajien kannalta ennalta arvattavaksi. Vastustajan puolustajat tajuavat sen yhdessä vaihdossa ja nollaavat hänet päätössummeriin saakka. Kapasen tällä kaudella tekemät 32 pistettä saattavat vaikuttaa paperilla kelvollisilta. Mutta ne ovat raivostuttavia verrattuna siihen, mitä hän voisi tuottaa, jos hän vain kehittäisi peliään edes vähän.

Kapanen on alkujaan Penguinsin ykköskierroksen varaus (#22) kesältä 2014. Hän on nyt pelannut edelliset viisi kautta NHL:n puolella, joista kaksi viimeisintä on sujunut Penguinsissa ja sitä edeltävät kolme Toronto Maple Leafsissa. Hänen yhden kauden maali- ja piste-ennätyksensä ovat peräisin Torontosta kaudelta 2018-19, jolloin hän tehtaili 78 otteluun tehopisteet 20+24=44.