Jesperi Kotkaniemi sai maistaa Edmonton Oilersin supertähden Connor McDavidin kyynärpäätä viime yön NHL-kierroksella.

McDavidin törkytaklaus kiekottoman suomalaisen päähän johti kahden minuutin rangaistuksen väkivaltaisuudesta. NHL:n kurinpito ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole antamassa taklauksesta pelikieltoa.

NHL ei halua, että sen suurin myyntivaltti puuttuisi kokoonpanosta yhdestäkään Oilersin ottelusta. Euroopasta katsottuna sarjan toiminta vaikuttaa täydellisen epäoikeudenmukaiselta.

Pelaajien turvallisuus ei ole ykkösprioriteetti

NHL Player Safety on salonkikelpoinen nimi sarjan kurinpitoelimelle. Nimellä ei vain ole käytännön toiminnan kanssa mitään tekemistä.

Vaikka päävammat nostetaan usein puheissa esiin, ei niitä todellisuudessa pyritä kitkemään pois. Standardiksi muodostunut kahden ottelun pelikielto ei ole pelote, joka saisi pelaajan jättämään kyseenalaisen taklauksen tekemättä.

McDavidin tapaus on vain jäävuoren huippu, kun puhutaan tähtipelaajien suojelusta. Supertähdistä esimerkiksi Washington Capitalsin Aleksandr Ovetškin selvisi törkeästä keihästämisestään sakoilla.

Saman seuran Tom Wilsonin seitsemän ottelun pelikielto oli sen sijaan helppo antaa vanhalle sikailijalle kurinpidon maineen kiillottamiseksi.

Kaksinaismoralismi elää myös kaukalotappeluissa

Poikkeuskaudelle suunniteltu uusi divisioonajako on lisännyt huomattavasti niin sanottujen Rivalry-otteluiden määrää.

NHL ei ole poikkeuskautta markkinoidessaan pelännyt käyttää esimerkkinä kiinnostavista ottelupareista viime kauden joukkotappeluksi yltynyttä Oilersin ja Calgary Flamesin kamppailua.

Aiemmin NHL on julkisesti pitänyt hyvänä, että tappeluiden määrä on pitkässä juoksussa vähentynyt reilusti.

Samalla, kun muistellaan vanhojen tappelijoiden traagisia kohtaloita, NHL:n markkinointikoneisto hieroo käsiään yhteen, kun poikkeuskaudella tappelumäärät ovat pitkästä aikaa lähteneet nousuun. Tosin hyvin lievään sellaiseen.

Arvostetusta päätuomarista tehtiin helppo uhri

Kokenut päätuomari Tim Peel sai potkut viikko sitten pelin aikana mikitettynä ollessaan antamansa kommentin takia. Päätuomarin sanomiset olivat omiaan romuttamaan kuvaa NHL:n tasapuolisuudesta.

Peelin kommentit eivät ole puolusteltavissa. NHL:n ratkaisu ei kuitenkaan välttämättä ollut niin suoraselkäinen, miltä se ensivilkaisulla näytti.

NHL puuttui potkuillaan siihen, että Peel sanoi ääneen, miten NHL:ssä vihelletään tilanteita pelin sisällä. Se ei puuttunut kulttuuriin, jossa vastaavanlaisia vihellyksiä nähdään harmittavan usein

Peel oli myös helppo uhri. Pitkän uran NHL:ssä tehnyt päätuomari olisi jäänyt kunniakkaasti eläkkeelle kuukauden kuluttua.

Nyt rangaistus tahri arvostetun päätuomarin maineen lopullisesti.