Columbus Blue Jacketsissa ja Ottawa Senatorsissa pelannut hyökkääjä Nikita Filatov ei koskaan saanut konkretisoitua jättimäistä potentiaaliaan NHL-kaukaloon.

Blue Jacketsiin kesällä 2008 ensimmäisen kierroksen kuudentena valintana mennyt venäläistaituri pelasi NHL:ssä lopulta neljän kauden aikana vain 53 ottelua tehopistein 6+8=14.

Filatov luopui lopulta NHL-unelmastaan 22-vuotiaana, kun hän siirtyi kesken kauden 2011-12 NHL:stä KHL:ään TsSKa Moskovan riveihin.

Filatovin mukaan päätöksen taustalla oli jättimäiset velat.

– Se oli puhtaasti taloudellinen ratkaisu. Olen nyt kuitenkin maksanut velkani. Dollari oli noin 30 ruplaa, ja silloin paljastui, että minulla oli 30 miljoonaa ruplaa velkaa, Filatov kertoi Sport-Expressin haastattelussa.

– Käytin rahani vedonlyöntiin, kasinoihin ja juhlimiseen. On myös jotain tarinoita, joiden mukaan olin lainannut rahaa ”kavereilleni”. Neljä miljoonaa ruplaa – joita en tietenkään saanut takaisin, Filatov jatkoi.

Filatovin suunta on ollut NHL-reissun jälkeen jyrkästi laskussa. Venäjällä hän edusti vuosien 2012-19 aikana peräti 12 eri seuraa vaihtelevalla tai jopa ajoittain surkealla menestyksellä.

Filatov oli KHL:ssä useimmiten alempien ketjujen mies, jolle myös Venäjän toiseksi korkein sarjataso (VHL) tuli tutuksi.

Filatov ei ainakaan ottanut NHL-ajan toilailuistaan opikseen, sillä hurja meno jatkui myös Venäjällä.

– Saavuin useammin kuin kerran harjoituksiin kännissä. Vuosina 2014 ja 2015 KHL kuitenkin tiukensi sääntöjään alkoholin suhteen. Silloin myös isolla rahalla pelaaville jääkiekkotähdille alettiin antamaan sakkoja – tai pahimmillaan purkamaan sopimuksia, Filatov valaisi.

Filatovia on myös usein verrattu Blue Jacketsissä pelanneeseen ja myöhemmin NHL:stä savun lailla kadonneeseen venäläishyökkääjään Nikolai Zherdeviin.

– En ole jutellut Kolyalle yli puoleentoista vuoteen. Meissä tosiaan oli jonkin verran samaa. Hän kuitenkin menestyi paremmin – onhan hän kaksinkertainen MM-kultamitalisti. Jos joku sanoo, että minä p*rseilin urani, niin pystyn kyllä ymmärtämään sen. Mutta sama väite Zherdevin kohdalla? Hän on kerännyt paljon enemmän tunnustusta urallaan, Filatov kertoo.

30-vuotias Filatov päätti peliuransa kauteen 2018-19, jolloin hän edusti VHL-seura Toros Neftekamskia. Hän teki viimeisellä kaudellaan 16 otteluun pisteet 6+9=15.

Vuonna 2015 mediajätti Sportsnet listasi Filatovin NHL:n kaikkien aikojen 10 pahimman varausflopin joukkoon.