Ex-jääkiekkoilija Esa Tikkanen muisteli uraansa NHL Playoffs -podcastissa. Hän muistaa kesän 1988 hyvin, kun Edmonton Oilers kauppasi supertähti Wayne Gretzkyn Los Angeles Kingsiin.

Uutinen pysäytti koko jääkiekkomaailman tuolloin. Tikkasen mukaan siirto haisi jossain määrin jo etukäteen ilmapiirissä.

– Kyllä oli viitteitä. Losi tuli yllätyksenä. Olimme kuulleet huhuja, että hän menisi Detroitiin, mutta hänen isä oli kieltänyt sen.

– Tiesimme, että joukkueen omistajalla on rahavaikeuksia, mutta ne eivät olleet meidän asioita. Emme keskittyneet niihin ollenkaan, koska tällaisia huhuja oli ollut monessa paikkaa, Tikkanen kertasi podcastissa.

Oilers oli vaarassa menettää kultakimpaleensa ilmaiseksi.

– 15 miljoonaa oli siihen aikaan iso raha ja Gretzkyn sopimus oli tulevaisuudessa päättymässä, joten siinä oli vaara, että hän olisi voinut lähteä ilmaiseksi.

– Aika monta vanhempaa pelaajaa kaupattiin, mutta se meidän runko säilyi. Uudeksi
maalivahdiksi tuli Bill Ranford. Se oli sellaista uudelleenrakentamista, jossa oli vanhaa ja uutta, Tiki toteaa.

Hän ei kiistä, etteikö Gretzkyn siirto olisi aiheuttanut harmitusta.

– Tulihan siinä. Vaikka aina sanon, että yksi pelaaja ei tee joukkuetta, niin kyllä se oli harmittava. Meidän piti kuitenkin elää asian kanssa ja muistaa, että se oli meidän työtä ja bisnestä.

Oilers ei pystynyt ottamaan Gretzkyn lähdön jälkeen kolmatta perättäistä Stanley Cupia.

– Seuraavana vuonna olimme hieman allapäin, mutta pärjäsimme ihan ok. Emme kuitenkaan niin hyvin kuin odotimme.

Tikkanen ehti oppia tuntemaan Gretzkyn hyvin kolmessa vuodessa.

– Pelasimme niin paljon samassa ketjussa ja aina kun lähdimme reissuun, menimme syömään yhdessä. Meillä oli sellainen kuuden jätkän ryhmä, johon sai tulla kyllä kuka tahansa. Olimme sen kaikille sanoneet. Kävimme porukalla syömässä ja jos joku ei halunnut tulla mukaan, sai hän ihan rauhassa mennä muualle.

Kanadalainen oli miellyttävä persoona ja hyvä joukkuekaveri.

– Erittäin mielenkiintoinen. Hän otti kaikki huomioon. Kaikki ulkopuolisetkin. Ei ollut havaittavissa yhtään ylimielisyyttä ja hän oli aina positivinen ja ystävällinen kaikille, Tikkanen kehuu.

Kuuntele koko Tikkasen tarinointi Suplasta.