Oho: Jarmo Kekäläisen silloinen kohuvalinta valovuoden Jesse Puljujärveä edellä – tehnyt komeaa historiaa

© Kuva: Getty Images

Juhannuksena 2016 järjestetty NHL:n varaustilaisuus kohautti suomalaisten mieliä Jarmo Kekäläisen tempauksen vuoksi. Columbus Blue Jackets ei napannutkaan GM:nsä johdolla Jesse Puljujärveä (#4), vaan joukkue haali riveihinsä Pierre-Luc Duboisin (#3) juuri ennen sinivalkoista lupausta.

Vaikka Kekäläisen ja kumppanien temppu kohautti ja oli ehkä jossain määrin jopa kyseenalainen, on se sittemmin osoittautunut todellakin toimivaksi vedoksi.

Kun kanukki tylytti aiempaan nähtyyn verrattuna nyt varjojen mailla taapertavan Mikko Rantasen ja kumppanien Colorado Avalanchea yöllä 6-3-voittoon päättyneessä pelissä kahdesti, nosti Dubois kauden maalisaldonsa jo 21:een.

Se on historiallisen kovaa valuuttaa kautta seurahistorian. Toista talveaan NHL:ssä pelaava lupaus on vasta ensimmäinen pelaaja Blue Jacketsissa koskaan, joka on pystynyt viimeistelemään vähintään 20 täysosumaa peräkkäisillä kausilla seurauran alusta laskettuna.

Duboisia ja Puljujärveä vertailtaessa ei taatusti mene metsään väittäessään, että Kekäläisen kultakimpale nöyryyttää Edmonton Oilersin suomalaista. Puljujärvi on esimerkiksi tehnyt koko urallaan yhteensä vähemmän maaleja kuin Dubois pelkästään tällä kaudella (17-21).

Columbus-pelaajan pisteet 134 pelatun runkosarjaottelun jälkeen ovat 41+55=96, Puljujärvellä kyseiset tilastot näyttävät 135 ottelun jälkeen lukemia 17+20=37.

Lähes samanlainen kokemuskin NHL:stä todistaa sen, että Dubois on suomalaista valovuoden edellä esimerkiksi hyökkäyspään taidoista ja viimeistelystä puhuttaessa.