Calgaryssä kypsymässä suomalainen timantti – ”Se kertoo millaisesta kaverista on kyse”

© Kuva: Getty Images

Calgary Flames varasi Sami Heleniuksen viidennellä kierroksella vuoden 1992 NHL:n varaustilaisuudessa. Calgaryssa Helenius teki myös NHL-debyyttinsä kaudella 1996–1997.

– Totta kai seura, joka varasi minut, on edelleen lähellä sydäntä. Se on lempiseurani NHL:ssä, vaikka tuli pelattua muuallakin, Helenius toteaa NHLSuomi-sivustolle.

Calgary pelaa vahvaa kautta. Se johtaa Tyynenmeren divisioonaa ja on voittanut seitsemästä edellisestä pelistään kuusi.

– Perinteinen kiekkokaupunki. Hyvin heillä on nyt mennyt. (Johnny) Gaudreau painaa siellä tehoja. Heillä on mennyt pari kautta rämpiessä, mutta nyt rakennustyö alkaa tuottaa hedelmää, Helenius iloitsee.

Calgaryssa suomalaisväriä nykyisin kantaa 20-vuotias puolustajalupaus Juuso Välimäki. Parhaillaan nuori puolustaja on loukkaantuneena, mutta terveenä ollessa vastuuta on tullut 22 ottelussa ja niissä tehot 1+1.

– Hyvin iskenyt läpi nuori mies siellä. Pelasi Pohjois-Amerikan nuorisoliigassa, joten Suomessa hän on vähän tuntemattomampi pelaaja. Toimi nuorten Leijonien kapteenina ja se kertoo jotain millaisesta kaverista on kyse, Helenius toteaa.

Lauantaina Välimäki ja Calgary saavat vastaansa Mikko Koivun ja Mikael Granlundin johtaman Minnesotan. Suomalaiskaksikko on tehnyt tuhoja tehojen muodossa.

– Mikke painaa tehoja illasta toiseen ja Koivukin on intoutunut tehoilemaan. Kokemus puhuu. Eivät ole niin vanhoja, että rattaat olisivat vielä ruosteessa, Helenius myhähtää.

Minnesota – Calgary lauantaina klo 20.30. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä Viasatin kanavilla ja Viaplayssa.

Kimmo Mäkinen