Itäisen konferenssin finaalisarja on ollut tänä keväänä poikkeuksellinen, kun kaikki neljä pelattua ottelua on päättynyt vierasvoittoihin.

Kaksi ensimmäistä voittanut Washington Capitals on menettänyt kuskin paikan Tampa Bay Lightningille, joka pääsee pelaamaan ensi yönä kotiluolassaan. Samalla myös henkinen etu on siirtynyt konferenssin ykkösjoukkueelle, kun nyt sillä on perättäiset voitot allaan.

Yksi syy Capitalsin ahdinkoon löytyy salamapaitojen tolppien välistä. Venäläisvahti Andrei Vasilevski on sankarillisilla otteillaan kääntänyt sarjan takaisin raiteilleen, eikä häntä tällä hetkellä tunnu pysäyttävän mikään.

Washingtonissa pelattujen matsien tilastoista huomaa, miten tärkeässä roolissa Vasilevski on ollut. Pelien yhteenlaskettu laukaisumäärä on selvästi Capitalsille 76-43, mutta maaleissa se on jäänyt taakse 4-8. Lightning-vahdin torjuntaprosentti .94 kertoo miehen panoksesta oleellisen.

Vasilevski ei todennäköisesti ole enää tervetullut vieras Washingtoniin, sillä viimeksi hän rikkoi Capitalsin ykkösaseen eli sen pelottavan ylivoimapelaamisen. Ennen ottelusarjan kolmatta peliä Washingtonin ylivoima onnistui saldolla 16-49 eli 32,7 prosenttisesti. Viimeisen kahden pelin aikana ylivoimapeli on hakannut päätä seinään, joka kantaa nimeä Vasilevski. Washingtonin seitsemästä ylivoimasta yksikään ei onnistunut.

Venäläistorjuja tekee vahvaa tulosta ja käytännössä pelasti Tampa Bayn rumalta tippumiselta. Hän on tämän vuoden Vezina-finalisti, mutta voi saada lisää kunniaa Conn Smythen voittajana.