Suomalaispuolustaja Sami Niku sai eilen mieluisia uutisia, kun Winnipeg Jets nosti hänet NHL-miehistöönsä farmijoukkue Manitoba Moosesta.

Ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava 21-vuotias nuorukainen johtaa AHL:n puolustajien pistepörssiä yhdessä Binghamton Devilsin Jacob MacDonaldin kanssa. Niku on paukuttanut pelaamissaan 71 ottelussa 15 maalia ja yhteensä 52 tehopistettä. Maalipörssissä hän on toisena heti MacDonaldin jälkeen.

Näyttöpaikka Jetsin kivikovassa puolustuksessa on siis enemmän kuin ansaittu. Vaikka Haapavedellä syntynyt Niku ei saisikaan montaa NHL-peliä vyölleen, pääsee hän silti maistamaan aitoa NHL-glamouria. Se jos mikä tuo lisää motivaatiota tulevan kesäharjoittelun varalle.

Jets haluaa lepuuttaa kärkimiehiään

Nikun nostamisella Winnipeg hakee ensinnäkin sitä, että Jetsin kärkipuolustajat saavat tarvitsemaansa lepoaikaa ennen ensi viikolla käynnistyviä pudotuspelejä. Samalla suomalaispelaaja pääsee näyttämään, onko hänestä tarvittaessa paikkaamaan mahdollisia loukkaantumisia, joita playoffsit yleensä tuovat mukanaan. Jets-puolustajat ovat jo entuudestaan käyneet kauden aikana läpi useita loukkaantumisia, joista Jacob Trouban aivotärähdys oli viimeisin.

Nikulla on nyt siis elämänsä tilaisuus todistaa kykynsä, koska kutsu saattaa käydä uudelleen jopa pudotuspelien aikana. Samalla hänen otteensa otetaan tarkkaan syyniin myös tulevaisuutta silmällä pitäen.

Jetsin pitkäaikaisen luottopuolustaja Tobias Enströmin, cap hitiltään 5,75 miljoonan dollarin arvoinen sopimus päättyy tähän kauteen. Winnipeg tarvitsee kipeästi taaloja muun muassa Trouban ja Josh Morrisseyn tämän kauden jälkeen päättyviin sopimuksiin. 33-vuotiaan Enströmin jatkaminen manitobalaisseurassa olisi siten varsin yllättävää.

Nikun kiekolliset pelitaidot ja vahva luistelu sopisivat Enströmin mahdollisesti jättämään aukkoon kuin nenä päähän, mutta kehitettävääkin toki löytyy. JYP-kasvatti on vain noin 80-kiloinen, joten fysiikka tulee laittaa kesän aikana kuntoon. Vaikka nykyinen pelityyli NHL:ssä ei enää vaadi jättikokoisia puolustajia, täytyy heiltä kuitenkin edelleen löytyä ruista ranteesta, jottei maalinedusta– ja kulmakamppailuissa tule äitiä ikävä.

Winnipeg kohtaa ensi yönä pelattavassa ottelussaan Ottawa Senatorsin, joten Nikun ensimmäistä NHL-ottelua ei tarvitse välttämättä enää kauaa odottaa.

Teksti: Niko Leinonen