Laineen ja Matthewsin laukaukset mykistävät – ”Kovalchuk ampui samalla tavalla, mutta Laine eri tasolla”

© Kuva: Getty Images

Winnipeg Jetsin Patrik Laine ja Toronto Maple Leafsin Auston Matthews ovat saaneet niin jääkiekkomaailman kuin myös joukkuekaverinsa polvilleen.

Kyseessä on kaksi keskenään hyvin erilaista pelaajaa, mutta muutama yhtäläisyys heiltä löytyy: ensinnäkin molemmat varattiin NHL:ään vuonna 2016, numeroilla yksi ja kaksi, ja toisekseen heillä molemmilla on erinomainen laukaus.

Normaalisti kaiken hehkutuksen ympärilleen saa Laineen laukaus, eikä sitä käy kiistäminen – onhan se kertakaikkisen upea ja kova.

– En ole koskaan nähnyt sellaista laukausta ja olen varma, että moni jätkä kopissamme sekä ympäri liigan sanoisi samaa, Jets-hyökkääjä Bryan Little hehkuttaa joukkuekaveriaan The Athleticille.

– Pelaajista, joiden kanssa olen tähän mennessä pelannut, (Ilya) Kovalchuk ampui hieman samalla tavalla, mutta Laine saattaa olla hieman eri tasolla kuin hän. Se on todella spesiaali; pehmeys, miten nopeasti se irtoaa lavasta ja se tarkkuus. Itse asiassa kaikki siinä. Siinä laukauksessa on voimaa, tarkkuutta ja nopeutta.

Little haluaa vielä tarkentaa vertailuaan Kovalchukia, korostaen samalla suomalaisen laukausta entisestään venäläisen virkaveljen vastaavaa paremmaksi.

– Kovalchuk oli hyvä ampumaan vauhdista ja kaverien läpi, mutta Laine pystyy samaan… Hän on niin hyvä, että jos saat kiekon hänelle tiettyyn pisteeseen, tiedät sen menevän maaliin. Sitä on melkoisen spesiaalia katsoa.

Kaikkein ylitsepääsemättömin asia Laineen laukauksen ymmärtämisessä tuntuu olevan kaikessa yksinkertaisuudessaan se, miten tuollaisen laukauksen omaaminen on ylipäätään mahdollista.

– Se on paras laukaus, jonka olen nähnyt. Siinä ei ole järkeä, miten hän saa tuollaisen laukauksen aikaiseksi. Hänellä on sellainen iso, pitkä ja joustava maila, jossa on hullu taitos – katsot sitä ja mietit, miten kukaan voi edes käyttää tällaista, Shawn Matthias kuvailee.

– Jokainen tälle tasolle päässyt on nähnyt tuhansittain laukauksia ja pelannut paljon hyvän laukauksen omaavia kavereita vastaan. Voin kuitenkin rehellisesti sanoa, etten ole koskaan nähnyt kiekon lähtevän samalla tavalla kuin se lähtee hänen lavastaan. En tiedä tarkalleen, miten hän oikein tekee sen, Josh Morrissey puolestaan hämmästelee.

”Maalivahdit eivät ole tietoisia koko laukauksesta”

Mutta myöskään Matthewsin laukausta ei voi väheksyä.

– Hänen laukaus itsessään on jo hyvä, mutta se, miten se lähtee lavasta, on uniikkia. Tiellä saattaa olla maila, mutta hän saa pyöräytettyä kiekkoa juuri riittävästi ja laukaistua. Hän jotenkin naamioi (sen kaiken), Connor Brown hehkuttaa yhdysvaltalaispeluria.

– Se on nopea ja hänellä on monenlaisia laukauksia arsenaalissaan – siis erilaisia tapoja esimerkiksi muuttaa laukaisukulmaa ja niin edelleen. Hänen tietämyksensä siitä, miten hän laukoo missäkin tilanteessa, on jotain erityistä, James van Riemsdyk puolestaan kehuu.

– Onhan se eliittitasoa voimaltaan ja se lähtee melkoisen lujaa. Mutta se on vain puolet siitä. Moni kaveri pystyy ampumaan vain lempiasennostaan, mutta hän pystyy tekemään sen mistä tahansa. Lisäksi hän ampuu sen niin pienestä tilasta, oli kiekko sitten missä tahansa suhteessa hänen kroppaansa, ja siksi maalivahdit eivät ole tietoisia koko laukauksesta, Zach Hyman päättää.

Kaiken kaikkiaan siis kyseessä on kaksi todella poikkeuksellista laukausta, jotka ovat hyvin erilaisia. Kuulostaa varmasti tutulta, sillä nämä sanat pätevät ylipäätään Laine & Matthews -kaksikkoon.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.