NHL:n paitsiokokeilu, jossa siis valmennusjohdolla on mahdollisuus haastaa tuomareiden tuomio, muuttui totaaliseksi farssiksi.

Nyt tuosta farssista pyritään hankkiutumaan eroon. Epäonnistuneesta haastosta nimittäin seurasi aiemmin aikalisän menetys, mutta tulevasta kaudesta alkaen se tulee johtamaan kahden minuutin jäähyyn.

Kesällä Pittsburgh Penguinsista Toronto Maple Leafsiin suunnannut puolustaja Ron Hainsey, joka on yksi NHL:n pelaajayhdistyksen (NHLPA) viidestä kilpailukomitean jäsenestä, onkin erittäin positiivisin mielin muutoksesta.

– Kukaan ei osannut ennustaa, että jokainen millimetrin paitsio johtaisi paitsiohaastoon. Me (kilpailukomitessa) ajattelimme, että valmentajat saattaisivat kokeilla näitä vain pelien lopussa, tyyliin ”Antaa mennä – tehdään haasto, koska se on sen arvoista”, Hainsey avaa Sportsnetille.

– Toki, jos olet ottelun loppuhetkillä häviöllä, kukaan tuskin alkaa murehtimaan kahden minuutin jäähystä (haaston epäonnistuessa). Mutta luulen, että erittäin tiukkojen paitsiotilanteiden haastot tulevat vähenemään ja ne eivät koskaan olleetkaan säännön pointtina. Tarkoituksena oli haastaa päivänselvät paitsiot, joihin kaikki yleisössä reagoivat ”miten hemmetissä he eivät huomanneet tuota”.

Toki tämä kahden vuoden mittainen ”kokeilu” oli tarpeellinen.

– Ainahan sitä ei tiedä, että mitä sääntömuutos aiheuttaa. Ja aiemmin kaikki ihmettelivät, että ”miksei näitä tarkisteta videolta”.

Toinen ensi kautta koskeva muutos ovat pelaajien käsiin kohdistuvat huitomiset. Mistään virallisesta sääntömuutoksesta ei ole kyse, mutta NHLPA:n kilpailukomitea on pyytänyt tuomareita kiinnittämään näihin aiempaa tarkemmin huomiota. Viime kaudelta muistissa ovat esimerkiksi Johnny Gaudreaun ja Marc Methotin kokemat ikävät iskut.

– Huitomisiin aiempaa voimakkaammin kiinnittyvä huomio tulee edesauttamaan parhaita pelaajia ja sitä todennäköisesti kaikki haluavat. Heille halutaan suoda enemmän vapauksia kuljettaa kiekkoa ilman, että heidän täytyy murehtia sormenpäiden menevän halki.

– Kun saat tuomarit kiinnittämään huomioita näihin, ja viheltämään ne aikaisessa vaiheessa, se yleensä johtaa siihen, että asia saadaan pois kaukaloista. Toivottavasti emme siis näe enää pelaajien huitovan toisia käsille.

Maalivahtien estämissääntöön ei muutoksia, pitkien kiekkojen jälkeiset aikalisät kielletään

Aina silloin tällöin NHL:ssä nähdään, etenkin otteluiden loppuhetkillä, aikalisiä, mikäli joukkue on joutunut esimerkiksi pitkän vaihdon päätteeksi lyömään pitkän kiekon – samalla, kun se puolustaa johtoasemaansa.

Jatkossa tämä ei ole kuitenkaan enää mahdollista ja luonnollisesti sääntömuutoksella pyritään lisäämään maalintekopaikkoja ja sitä kautta NHL:n maalimääriä. Ron Hainsey ei kuitenkaan näe tällä kovinkaan suurta vaikutusta peliin.

– Ei sitä tapahdu niin usein. Nyt et siis voi ottaa 5 vs. 5 -pelissä aikalisää pitkän kiekon jälkeen – itse olen ollut ylipäätään sitä mieltä, ettei niissä tilanteissa tulisi ottaa aikalisää.

– Mieluummin voitan aloituksen ja heitän uudelleen pitkän kiekon. On siis olemassa muitakin tapoja polttaa aikaa. Toki, jos häviät aloituksen satanolla ja kiekko päätyy suoraan viivapelaajalle, silloin saatat olla pulassa. Mutta katsotaan, mitä tapahtuu.

Näiden muutamien muutosten keskellä NHL ei päättänyt kuitenkaan puuttua maalivahtien estämiseen liittyviin videotarkastuksiin. Toisin sanoen epäonnistuneesta maalivahdin estämishaastosta seurauksena on edelleen aikalisän menetys – ei jäähy.

– Maalivahdin estäminen on ylipäätään hankalampi juttu. Siinä on enemmänkin kyse näkökulmasta, eikä se tule olemaan (sääntönä) koskaan täydellinen: Hei, näyttää siltä, että maalivahti feikkasi sen! Feikkasiko hän vai ei? Onko tämä osuma ja onko tuo osuma? Jos siitä olisi siis seurauksena rangaistus, tulisi paljon päätöksiä, joiden kanssa et olisi samaa mieltä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.