Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. 15:ntenä vuorossa on Kazakhstan.

Jos ajatellaan puhtaasti Kazakhstanin nykyistä kärkeä, on se hyvin pohjoisamerikkalaispainoitteinen. Nimittäin maan kansalaisia ovat tätä nykyä Nigel Dawes, Dustin Boyd sekä Brandon Bochenski. Jätetään nämä nimet kuitenkin huomiotta, sillä heillä on ainoastaan Kazakhstanin kansalaisuus.

Sen sijaan maan NHL-pelaajia on ollut ollut esimerkiksi monien tuntema Nik Antropov, joka kiekkoili Toronto Maple Leafsin, New York Rangersin sekä Atlanta Thrashersin (vuodet 2011-13 Winnipeg Jets) vuodet 1999-2013.

Lähes kaksimetrinen sentteri tahkosi maailman parhaassa kiekkoliigassa yhteensä 788 runkosarjaottelua tehoin 193+272 (465).

Antropov ei kuitenkaan ollut maansa ensimmäinen NHL-pelaaja, sillä tämä kunnia menee vuonna 1968 syntyneelle Konstantin Shafranoville, joka pelasi maailman parhaassa kiekkoliigassa kaudella 1996-97 yhteensä viiden ottelun ajan. Mies edusti tuolloin St. Louis Bluesia.

Shafranov iski pelaamissaan otteluissa tehot 2+1, joten hänen nimiinsä menevät myös kazakhstanilaisten historian ensimmäiset NHL-paunat.

Koska NHL-unelma kuihtui Shafranovin kannalta lopulta kasaan, siirtyi hän vuonna 2000 Venäjälle. Hän yritti vielä paluuta Pohjois-Amerikkaan kausina 2007-2010, kun hän edusti IHL-seura Fort Wayne Kometsia kolmen kauden ajan.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.