Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. 13:ntena vuorossa on Ukraina.

Ukrainalaisia pelaajia on nähty NHL-kaukaloissa kaiken kaikkiaan kahdeksan kappaletta, joista osasta on noussut liigaan todella varteenotettavia tekijöitä. Suurelle yleisölle esimerkiksi Ruslan Fedotenko sekä Alexei Ponikarovsky ovat erinomaisia pelaajia.

Ukrainalaisista ensimmäisenä jäälle asteli kuitenkin Dmitri Khristich, joka aloitti urakkansa kaudella 1990-1991 Washington Capitalsin paidassa. Jo toisella kaudellaan tuolloin 22-vuotias hyökkääjä iski 80 runkosarjaotteluun 36 maalia ja yhteensä 73 tehopistettä.

Khristichistä kasvoi lopulta NHL:n historian menestyksekkäin ukranalaispelaaja, sillä hän iski 811 runkosarjaotteluun 259 maalia ja kaiken kaikkiaan 596 tehopistettä. Hän on nimittäin eniten maaleja, syöttöjä ja tehopisteitä kerännyt ukrainalainen.

Khristich pelasi urallaan Capitalsin lisäksi myös Los Angeles Kingsissä, Boston Bruinsissa sekä Toronto Maple Leafsissä.

Ainoastaan Fedotenko on pelannut häntä enemmän NHL:n runkosarjaotteluita, sillä toissa kauden päätteeksi uransa lopettanut hyökkääjä pelasi taalajäillä 863 runkosarjakamppailua (173+193).

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.