Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. 12:ntena vuorossa on Iso-Britannia.

NHL:ssä on pelannut vuosien saatossa 40 isobritannialaispelaajaa, joista suurimmalla osalla on kaksoiskansalaisuus. Maan ensimmäinen varsinainen pelaaja oli kuitenkin englantilainen Kenneth Thompson, joka pelasi Montreal Wanderersissa yhden ottelun kaudella 1917-18. Kyseinen kausi oli NHL:n historian ensimmäinen.

Tätä ennen Thompson oli pelannut montrealilaisissa amatööriseuroissa, sekä 14 ottelun ajan NHL:n edeltäjässä, NHA:ssa.

Ison-Britannian ensimmäinen Stanley Cup -voittaja oli sen sijaan skotlantilainen Alex Gray, joka voitti pystin vuonna 1928, New York Rangersin paidassa.

Isobritannialaisista pelaajista eniten NHL:ssä on kiekkoillut walesiläinen Jack Evans, joka edusti vuosina 1948-1963 New York Rangersia ja Chicago Black Hawksia yhteensä 752 runkosarjaottelun verran.

Maan pistekuningas on irlantilainen (sekä pohjoisirlantilainen) Jim McFadden. Vuonna 1920 syntynyt hyökkääjä pelasi vuosina 1947-1954 sekä Detroit Red Wingsissä että Chicago Black Hawksissa yhteensä 412 runkosarjakamppailua tehoin 100+126.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.