Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. Yhdeksäntenä vuorossa on Liettua.

Liettua ei ole missään määrin jääkiekkomaa, vaikkakin sen naapurimaa Latvia omaa jopa KHL-seuran. Latvia on myös MM-tasolta hyvinkin tuttu joukkue, vaikkakaan sen menestymisessä ei usein ole kovinkaan paljoa kehumista.

Liettua on kiekkomaana itse asiassa niin pieni, että sieltä on tullut historian saatossa vain yksi NHL-pelaaja, Dainius Zubrus.

Kaiken lisäksi Zubrus ei ole ”puhdas” liettualainen, sillä hänellä on myös Venäjän kansalaisuus. Hän on myös edustanut Venäjää kertaalleen maajoukkuetasolla, mikä tapahtui vuoden 2004 World Cupissa.

Jo vuonna 2005 hän kuitenkin siirtyi synnyinmaansa maajoukkueeseen, joka pelasi tuolloin D-sarjaa.

Zubrus aloitti NHL-uransa Philadelphia Flyersin paidassa, kun 194-senttinen järkälehyökkääjä puki seuran paidan yllensä ensimmäistä kertaa kaudella 1996-97. Hän edusti seuraa lopulta reilun kahden kauden ajan, kunnes hän siirtyi muutamaksi vuodeksi Montreal Canadiensiin.

Parhaiten hänet tunnetaan vuosistaan Washington Capitalsin ja New Jersey Devilsin riveissä, joissa hän pelasikin tehollisesti parhaat kautensa.

Zubrus lopetti pelaajauransa kauden 2015-16 päätteeksi, jolloin hän edusti San Jose Sharksia. Tuolloin hyökkääjä pääsi taistelemaan myös uransa ensimmäisestä Stanley Cupista, mutta Pittsburgh Penguins vei lopulta pidemmän korren.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.