Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. Kuudentena vuorossa on Latvia.

Baltian parhaan kiekkomaan ensimmäinen NHL-pelaaja oli Helmuts Balderis, sillä hän debytoi NHL:ssä kaudella 1989-1990 Minnesota North Starsin paidassa. Hän pelasi taalakaukaloissa lopulta 26 runkosarjaottelua tehoin 3+6.

Miehen tarina on kuitenkin todella kiehtova. Hän nimittäin kiekkoili vuosikaudet Neuvostoliiton pääsarjassa, ollen samalla myös maajoukkueen yksi kantavia voimia. Kauden 1984-85 päätteeksi hän päätti kuitenkin ripustaa hokkarinsa naulaan, ja päätös pysyi voimassa jopa neljän vuoden ajan.

Kesällä 1989 tapahtui kuitenkin kummia, sillä Minnesota North Stars päätti varata jo uransa lopettaneen kiekkoilijan varaustilaisuuden 12. kierroksella. Mies oli tuolloin 36-vuotias, joten hänestä tuli kaikkien aikojen vanhin varauksen saanut pelaaja.

Kun hän lopulta murtautui North Starsin pelaavaan kokoonpanoon miehen ollessa 37-vuotias, tuli hänestä NHL:n vanhin uransa avausmaalin tehnyt pelaaja.

Uransa jälkeen Balderis on valmentanut Latvian maajoukkuetta kahteen otteeseen. Ensimmäiseksi C-sarjassa kaudella 1992-93 ja vuotta myöhemmin B-sarjassa. Hän toimi maansa GM:nä vuoden 2000 MM-kisoissa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.