Florida Panthers teki 1. heinäkuuta todella kovan ja vaikean päätöksen, kun se ilmoitti, että se ei aio jatkaa tsehkkilegenda Jaromir Jagrin sopimusta enää ensi kaudeksi. Se tarkoittaa sitä, että NHL:n kaikkien aikojen pistekakkonen on nyt ilman työnantajaa, joskin hänellä on yhä haluja jatkaa uraansa taalakaukaloissa.

Ongelmaksi osapuolten välillä muodostui mitä luultavimmin raha, sillä huhuissa liikkui, että Panthers olisi halunnut tehdä Jagrin kanssa sopimuksen alennetulla hinnalla. Joskin seuran GM Dale Tallon on ehtinyt jo kertomaan, että kyseessä ei ollut taloudellinen asia.

Joka tapauksessa Jagrin ura ei tule jatkumaan Floridan osavaltiossa, mikä ei välttämättä ollut seuran kannalta paras mahdollinen ratkaisu. Nimittäin vaikka se päästikin Jagrin vapaille markkinoille, hankki se hänen paikalleen selkeän ja puhtaan korvaajan; Radim Vrbatan.

Vrbata saapuu pantteripaitaan kohtalaisen menestyksekkään Arizona Coyotes -kauden jälkeen. Jagrin 36-vuotias maamies teki Panthersin kanssa yksivuotisen sopimuksen, jonka cap hit on 2,5 miljoonaa dollaria. Jagrin edellinen sopimus oli sen sijaan arvoltaan 4 miljoonaa dollaria, joten Panthers säästi liikkeen myötä puhtaissa palkoissa 1,5 miljoonaa dollaria. Sillä on palkkakattoon vielä matkaa hiukan vajaat 13 miljoonaa dollaria.

Pienelle markkinalle valtava kolaus?

Kun on kyse Jagrista, puhutaan samalla myös valtavasta markkina-arvosta. Jagr on nimittäin NHL-kaukaloiden yksi suosituimpia ja seuratuimpia pelaajia, siitäkin huolimatta, että hän on jo 45-vuotias. Toisaalta juuri tämä, yhdistettynä hänen pelilliseen historiaansa on se tekijä, miksi mies on niin suosittu hahmo jääkiekkopiireissä.

Ja nousua tekevä Panthers kaipailisi juurikin tällaista miestä talliinsa. Esimerkiksi viime kaudella sen ottelukohtainen yleisökeskiarvo (14 620) oli NHL:n viidenneksi heikoin, joten se ehdottomasti tarvitsee riveihinsä suuria ja vetäviä nimiä.

Toki muun muassa Aleksander Barkovista, Jonathan Huberdeusta ja esimerkiksi Aaron Ekbladista voi kasvaa seuran seuraavat tähtinimet, joita ihmiset saapuvat katsomaan, mutta ennen tätä se olisi voinut nostaa osakkeitaan juuri Jagrin kustannuksella.

Vaikka Vrbatan kausi olikin tehollisesti (20+35) Jagrin vastaavaa (16+30) parempi, onko hän todella tämän kaiken suhteen Panthersille parempi vaihtoehto? Varma vastaus tähän saadaan vasta ensi kauden aikana.

Vrbata ei tuo sitä, mitä seura haluaa

Jagrin pelityyli ei ole juuri koskaan perustunut nopeuteen, mihin nykypäivän NHL on kovaa vauhtia menossa. Panthersin GM Dale Tallon ilmoittikin pian Jagr-päätöksen jälkeen, että seura haluaa edetä nyt nykypäivän jääkiekkoa, eli nopeaa peliä kohti.

Tämän perusteella Jagrin ulosjäänti seuran riveistä on ymmärrettävä, mutta jälleen kerran asiat eivät ole näin yksinkertaisia. Nimittäin kun seura teki pian päätöksen jälkeen sopimuksen Vrbatan kanssa, loksahti monelta suut auki.

Siinä missä Vrbatan putki kulkee hiukan Jagrin vastaavaa iloisemmin, ei hänkään ole nykypäivänä enää mikään varsinainen vauhtikone. Hän osaa toki tehdä maaleja nykypäivän Jagria paremmin, mutta tshekkilegendan peliäly ja pelinrakentaminen ovat ajoittain vielä omaa luokkaansa.

Kaiken lisäksi Jagr oli jo todistanut olevansa erinomainen lisä Barkovin ja Huberdeaun muodostamaan supervitjaan, mutta Vrbata sen sijaan on puhdas arvoitus.

Vrbatan numerot eivät myöskään puolla häntä ohitse Jagrin, jos tilastoissa sukelletaan hiukan pintaa syvemmälle. Nimittäin siinä missä molemmat edustivat viime kaudella heikkoa joukkuetta, oli Jagrin Corsi 55,4 % ja Vrbatan 46,8 %. Ja tämä on valtava ero.

Vrbata ei missään nimessä ole huono pelaaja, mutta kaiken huomioon ottaen Panthersin päätös valita hänet Jagrin ohi herättää paljolti kysymyksiä. Se, että oliko päätös oikea jää nähtäväksi.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.