Florida Panthersissa kiekkoileva tshekkikonkari Jaromir Jagr on tehnyt uutta NHL-historiaa, sillä viime yön kolmen tehopisteen suorituksellaan hän nousi NHL:n kaikkien aikojen pistepörssin kakkoseksi.

44-vuotias legenda syötti kaikki joukkueensa kolme varsinaisella peliajalla syntynyttä maalia ottelussa Buffalo Sabresia vastaan ja nosti näin ollen koko NHL-uransa pistesaldon lukemaan 1 887. Suomalaishyökkääjä Aleksander Barkov sai kunnian olla mukana jokaisessa osumassa, tehden itse yhden ja syöttäen yhdessä Jagrin kanssa kaksi.

Urheilussa maalit kuitenkin määrittävät aina keskimmäisen paremmuuden pelaajien ollessa tasapisteissä: kakkossijaa aiemmin hallussaan yksin pitäneellä Mark Messierillä niitä on 694 ja Jagrilla 755, joten sen myötä Jagr nousee listalla kakkoseksi.

Voiko 2 000 tehopistettä rikkoutua?

Tästä päivästä alkaen tshekkihyökkääjän edellä on enää vain Wayne Gretzky, johon matkaa on tosin käsittämättömät 970 tehopistettä; voitaneen siis sanoa, että vaikka Jagr toteuttaisi uhoamuksensa ja pelaisi aina 50-vuotiaaksi saakka, ei hän siltikään kykene rikkomaan numero 99:n ennätystä.

Sen sijaan 2000 tehopisteen ylittäminen ei ole täysin poissa laskuista. Se tosin vaatisi vielä useamman kauden, mutta täysin mahdottomaksi sen rajapyykin rikkomista ei voida todeta, koska kaikessa yksinkertaisuudessaan Jagrista ei vain koskaan tiedä.

Ja itse asiassa tuo maaginen lukema olisi puhkaistu Jagrin toimesta jo aikapäiviä sitten, mikäli hän ei olisi käynyt pelaamassa KHL:ssä kausina 2008-2011. Otteluita tällä ikonilla on nyt runkosarjan osalta kasassa 1 662 kappaletta.

Messier totesi jo viime viikolla antamassaan haastattelussa, että Jagr on ollut hänelle itselleen henkisesti jo pitkään edellä juuri KHL:ssä vietettyjen pelivuosien myötä.

Oman erikoisuutensa iltaan toi myös se, että Panthers-maalivahti Roberto Luongo otti NHL-uransa 447. voittonsa, mikä nosti hänet NHL:n kaikkien aikojen voittotilastossa jaetulle viidennelle sijalle legendaarisen Terry Sawchukin kanssa. Vielä maukkaammaksi voiton Luongolle teki se, että Buffalo Sabres kaatui voittolaukauksilla 4-3 ja kokenut kanadalaisvahti torjui Sabresin molemmat yritykset.