Florida Panthersin tshekki-ikoni Jaromir Jagr sai viime yönä syöttöpisteen Aleksander Barkovin ylivoimamaaliin ja se nosti hänet hyvin lähelle NHL:n kaikkien aikojen pistepörssin kakkossijaa.

Tuota kakkossijaa pitää hallussaan Mark Messier, joka takoi NHL-urallaan huimat 1 887 tehopistettä runkosarjassa. Jagrin määrä on viime yön jälkeen 1 884 runkosarjapistettä, joten hän tulee väistämättä ohittamaan Messierin.

– Tiedän, miten paljon hän vietti pelivuosistaan valtameren toisella puolen, joten minun päässäni hän on ohittanut minut jo pitkän aikaa sitten, Messier paalutti YardBarkerin mukaan.

Edellä olevalla kommentillaan Messier viittaa siihen, kun Jagr palasi NHL:stä takaisin Eurooppaan kausiksi 2008-2011 pelaamaan Avangard Omskin riveihin, KHL:ään. Lisäksi kaksi työsulkua ovat vieneet 44-vuotiaalta tshekkikonkarilta pelejä.

Tällä hetkellä Jagrilla onkin pelejä 96 kappaletta vähemmän kuin Messierillä. Pistekeskiarvo on siis Jagrin puolella.

Kaikkein sykähdyttävimmät lauseet Messier päästi kehuessaan Jagrin pelaamista, mikä on huimalla tasolla vielä tänäkin päivänä.

– En tiedä, että onko ikinä ollut häntä parempaa pelaajaa. Kun puhutaan superstarasta, ensimmäisenä mieleen tulee dynaaminen avoimen jään pelaaja, joka pystyy päihittää sinut 1 vs. 1 -tilanteissa. Ja hän tekee sen… vain pienemmillä alueilla.

Messier ei ole myöskään missään nimessä pettynyt siihen, että hänen vuosikymmenen ajan kestänyt kaikkien aikojen pistepörssin dominointi Wayne Gretzkyn kanssa tulee väistämättä päätökseen.

– Se, että saa olla aivan kärkikastissa on jotain uskomatonta. Minulle tämä on tilaisuus ojentaa valtikka Jaromirille ja samalla inspiroida näiden kavereiden kanssa tulevia sukupolvia.

Myös Messier pelasi 44-vuotiaaksi – ”Pelin oltava ykkösprioriteetti”

Jaromir Jagr on yksi niistä harvinaisista poikkeuksista, jotka ovat kyenneet vielä 44 vuoden iässä menestymään henkilökohtaisella tasolla maailman kovimmassa kiekkoliigassa ja sitä korostaa vielä se, että peli on nykypäivänä järjettömän vauhdikasta.

Messier oli niin ikään yksi näistä kavereista. Hänen pelaajauransa päättyi kauteen 2003-04, jolloin hän teki vielä 76 runkosarjaotteluun hienot 43 tehopistettä New York Rangersin paidassa. Tuossa vaiheessa hän oli 43-vuotias, mutta koska seuraavalla kaudella oli työsulku, päätti Messier virallisesti pelaajauransa 44-vuotiaana.

Hän siis tietää tasan tarkkaan millaisia uhrauksia tuolla ikää pelaaminen vaatii ja kunnioittaakin Jagri äärettömän paljon.

– Kun Jaromir saapui Pittsburghiin, hän hämmästytti meitä voimallaan, taidoillaan ja kokonaisvaltaisella pelaamisella. Myöhemmässä vaiheessa uraansa hän on inspiroinut meitä kaikkia intohimollaan ja päättäväisyydellään. Hän on pelannut riittävän pitkään ymmärtääkseen, mitä tämä peli merkitsee hänelle pelaajana ja ihmisenä.

– Ainoa tapa, jolla pystyt pelata ja tehdä asioita, joita hän tekee nyt, on uhrata hurja määrä aikaa siihen, että pidät itsestäsi huolta. Pelin on oltava ykkösprioriteetti elämässäsi, koska valmistautuminen jokaiseen peliin vie huiman määrän aikaa, saati kokonaiseen kauteen.

– Jaromirille on siis annettava paljon tunnustusta siitä, mitä hän on tehnyt uransa alkuvaiheessa ja ehkä vielä enemmän siitä, miten hän on pystynyt ylläpitämään tasonsa, Messier päättää.