NHL- ja CHL-liigalla, johon kuuluvat WHL, OHL ja QMJHL, on ollut pidemmän aikaa jo sopimus, joka takaa tietyn ikäisten pohjoisamerikkalaisten pelaajien pelaamisen liigoissa.

Nykysäännöllä pelaaja, joka on varattu CHL:stä, ei voi pelata AHL:ssä tai ECHL:ssä ennen kuin hän on täyttänyt 20 vuotta tai pelannut vähintään neljä vuotta CHL:ssä. Yksinkertaisuudessaan sääntö pakottaa seurat lähettämään pelaajan takaisin juniorisarjoihin, mikäli hän ei saavuta paikkaa NHL-seuran miehistöstä ja on pelannut aikaisemmin CHL-liigassa. Tällöin pelaajaa ei voida nostaa koko kaudella enää takaisin NHL-seuran riveihin.

Useat valmentajat ja NHL-pomot ovat halukkaita muuttamaan käytössä olevaa sääntöä.

– Näyttää siltä, että joka vuosi on pelaajia, joille olisi parempi pelata AHL:ssä kuin junioreissa, Arizona Coyotesin päävalmentaja Dave Tippett totesi Craig Morganin haastattelussa.

– Ymmärrän myös toisen näkökulman. Juniorijoukkueet pitävät pelaajistaan ja he voivat olla heille todella tärkeitä menestymisen kannalta. Useat pelaajat tulevat CHL:stä NHL-tasolle ja heille parempi voisi olla pelata myös AHL:ssä.

Ei pelkästään yksipuolinen tilanne

Tilanne ei ole kuitenkaan pelkästään CHL:n vika. Esimerkiksi NHL saa nyt selvän edun pelaajan kehityksessä, kun pelaaja ei rasita seuran palkkakattoa.

– Siinä on paljon hyötyjä, mitä tulee sopimukseen, NHL:n varakomissaaari Bill Daly totesi Fanragsports-sivuston mukaan.

– Tämä suhde meillä on ollut jo yli 40 vuotta. He (CHL) kehittävät pelaajia ja meidän joukkueemme saavat olla ilman sopimuksien rasitusta heidän palkkakatoissaan.

Toisin sanoen NHL-seura saa ilmaiseksi kehittää pelaajiaan ja varauksiaan CHL:ssä siihen saakka, kunnes he tulevat NHL:ään, sillä näiden pelaajien sopimukset eivät rasita seuran palkkakattoa.

”Järjestelmää tulisi muuttaa”

Pelaaja-agentti Kurt Overhardt, joka edustaa muun muassa Jacob Troubaa ja Ryan Johansenia, on todennut, että hänestä nykyinen järjestelmä tulisi ilman muuta uusia.

– Henkilökohtaisesti uskon, että koko järjestelmä tulisi miettiä uudelleen, sillä se on muinaisaikainen, Overhardt totesi Fanragsports-sivuston mukaan.

– Liigan, pelaajien etujärjestön, CHL:n ja NCAA:n tulisi miettiä koko prosessia uudelleen, jotta pelaajilla olisi mahdollisuus kehittyä omassa tahdissaan, eikä sulkea mitään ovia.

Toimittaja Craig Morganin mukaan nimetön lähde NHLPA:sta kuvailee tilannetta liukkaaksi rinteeksi, jota pelaajien etujärjestö ei halua tällä hetkellä nousta ja aloittaa uusia neuvotteluja.