Kesäkuun 30. päivä New Jerseyssä.

Devils järjestää NHL:n varaustilaisuuden omassa kotihallissaan.

Tynkäkauden vuoksi myös varaustilaisuus on jouduttu typistämään yksipäiväiseksi, joten tilaisuuden kesto venähtää aina kuuteen tuntiin.

Devilsin ensimmäinen varausvuoro on tulossa heti ensimmäisen kierroksen alussa, yhdeksännellä vuorolla. Muun muassa Valeri Nitshushkinia ja Max Domia huhuillaan varattavaksi seuran toimesta.

Tilaisuus alkaa. Nathan MacKinnon menee odotetusti ykkösenä. Suomalaiset saavat ilon hetkiä, kun Aleksander Barkov huudetaan toisena.

Kelataan nauhaa kuitenkin eteenpäin aina Devilsin vuoroon asti.

Buffalo Sabres on varannut kahdeksannella vuorolla juuri suomalaispuolustaja Rasmus Ristolaisen. Nyt kameroiden suunta on kohdistettuna Devilsin toimitusjohtaja Lou Lamorielloon. Hän velmuilee.

NHL:n komissaari Gary Bettman marssii kuuluttajakorokkeelle. Hän ilmoittaa, että on tehty pelaajakauppa.

Kaupan toisena osapuolena ilmoitetaan olevan New Jersey Devils. Katsomo kohahtaa.

Devils on juuri kaupannut yhdeksännen vuoron todella hyvätasoisessa varaustilaisuudessa Vancouver Canucksille. Mitä tulee takaisin, se on kysymys joka kuuluu Prudential Centerin lehtereillä.

Devilsiin tulee maalivahti Cory Schneider.

Kesän paras hankinta on tehty.

***

Cory Schneider on ollut huikea harjoituskaudella. Enemmän kuin huikea. Suorastaan maagisen hyvä.

Hän on pelannut kolmessa ottelussa. Torjunut yhteensä 70 kiekkoa ja päästänyt yhden. Hän on voittanut kolme peliä kolmesta.

Hän on seuran kakkosvahti.

Devilsin valmentaja Pete DeBoer ilmoitti hyvissä ajoin, Lamorielloa mukaillen, Martin Brodeurin olevan ykkösvahdin viitan kantaja. Hän on maalissa kun seura avaa kauden 3.10.

En usko, että kauan. Schneider on todella kovassa vireessä. Hänen itseluottamuksensa on tapissa. Olisi suorastaan hullua, jos Schneider ei saisi pelata kuin sen ~30 peliä.

Cory Schneider on Devilsin tulevaisuuden kannalta seuran tärkein palanen. Siksi yhdeksännen vuoron uhraaminen oli hyvä ratkaisu.

Brodeur eläköityy tämän kauden jälkeen ja sen jälkeen on ”baana auki” Schneiderille.

Brodeur on Devilsissä legenda. Hänelle kuuluu antaa legendaarinen lopetus. Siihen kuvaan ykkösvahdin rooli sopii.

***

Schneider pääsi viime kaudella vihdoin näyttämään kykyjään NHL-seuran ykkösvahtina. 30 ottelussa kovat lukemat tauluun ja pudotuspeleihin ykkösvahtina. Kaikki piti olla kunnossa ja Roberto Luongon piti olla lähdössä kesällä, koska varma ykkösmaalivahti oli löytynyt.

Sitten tuli noutaja, niin Canucksille kuin Schneiderille. San Jose Sharksia vastaan lauluun suoraan neljässä ottelussa ja Schneiderin tila joukkueessa ei ollutkaan enää varma.

Päästään takaisin postauksen alkukohtaan. Varaustilaisuuteen ja Schneiderin kauppaamiseen.

Luongon piti siis lähteä. Hän sanoi, että polttaisi sopimuksensa jos vain voisi. Hänelle etsittiin ja etsittiin ottajia, mutta ei, ei tullut sopivaa tarjousta.

Miksei Luongoa sitten ostettu ulos? Jotkut sanovat, että se oli toimitusjohtaja Mike Gilliesin ego, joka ei sallinut Luongon ulosostoa.

Ehkä järkevämpi selitys on se, että kun liikutat hyvän tason omaavan pelaajan pois, haluat jotain tilalle. Jotain muuta kuin miljoonan–kahden maksukulua seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Näin Schneider muuttui mahdolliseksi kauppatavaraksi. Yhdeksäs vuoro nähtiin sopivana korvauksena 27-vuotiaasta ykkösvahdista tilanteessa, jossa ei saatu vanhempaa, ison sopimuksen maalivahtia liikutetuksi, vaikka niin oli tarkoitus.

Nyt Devils korjaa Schneiderin uran parhaimmat hedelmät talteen.

***

Devilisllä on kohtuu hyvä nippu koossa ja sillä on mahdoliisudet yllättää ja yltää pudotuspeleihin, vaikka Ilja Kovaltshukin lähdön jälkeen povattiin jo synkempiä pilviä New Jerseyn ylle.

Ei ne pilvet lopulta kovin synkkiä ole, tai ainakin hopeareunus löytyy.

Maalinsuulta.

Anteeksi. Luukulta.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!