Jääkiekko on muuttunut viimeisen vuoden sisällä, etenkin NHL:n osalta, entistä kovavauhtisemmaksi ja nopeammaksi lajiksi.

Kun koko laji kokee näin ison murroksen, ja nimenomaan tähän nykyiseen suuntaan, nuorten pelaajien on entistä helpompi nousta heti NHL:n ehdottomaan eliittiin. Siitä onkin nähty esimerkkejä kuluvan vuoden tulokasluokan kohdalla, kun Auston Matthewsin, Mitch Marnerin ja Patrik Laineen kaltaiset kaverit ovat tulleet ryminällä sisään NHL:ään.

Sama trendi on luonnollisesti jatkunut myös pudotuspeleissä, kun vauhti runkosarjaotteluihin verrattuna on kasvanut entisestään. Toki nuoret pelaajat maksavat myös virheillään kovempia oppirahoja kuin kokeneet kaverit, jotka ovat kypsyydellään tietynlaisissa pelitilanteissa vielä nuorukaisia edellä, mutta joka tapauksessa tänä keväänä kaukaloissa on nähty jo tässä vaiheessa huimia nuorukaisia.

Seuraavassa nostammekin esille muutaman erityisen hyvin onnistuneen nuoren pelaajan.

Sean Monahan
Seura: Calgary Flames
Ikä: 22 vuotta
4 ottelua, 4+1

Vaikka Calgary Flamesin runkosarjasta pudotuspeleihin saakka vienyt lento päättyikin ensimmäiselle kierrokselle, ja suoraan neljässä ottelussa, Anaheim Ducksin käsittelyssä, nousi Monahan joukkueensa todelliseksi liideriksi. Hän kykeni aiempia vuosia paremmin vastaamaan pudotuspelien vaatimustasoon ja olikin sitä kautta joukkueensa tehokkain pelaaja. Kyseessä on moderni ja erittäin monipuolinen kahden suunnan sentteri, joka on jo muutaman vuoden ajan esiintynyt edukseen NHL-kaukaloissa.

Jake Guentzel
Seura: Pittsburgh Penguins
Ikä: 22 vuotta
4 ottelua, 5+1

Totta kai sillä on oma vaikutuksensa, että Guentzel on päässyt pelaamaan itsensä Sidney Crosbyn rinnalla, mutta se ei ota kuitenkaan tältä yhdysvaltalaisnuorukaiselta mitään pois. Osoitti vaarallisuutensa jo runkosarjassa, kun teki NHL-kutsun jälkeen 40 otteluun erinomaiset tehot 16+17, mutta on löytänyt kevään tosipeleissä vielä ylimääräisen potkun jalkoihinsa. Paljon kertoo se, että Guentzel on ensimmäinen pelaaja sitten vuoden 1944 ja legendaarisen Maurice Richardin, jonka mukaan NHL:n parhaan maalintekijän palkinto on nimetty, joka on kyennyt tekemään uransa ensimmäisiin neljään pudotuspeliotteluun viisi maalia.

Shea Theodore
Seura: Anaheim Ducks
Ikä: 21 vuotta
4 ottelua, 2+3

Sami Vatasen ja Cam Fowlerin kärsiessä loukkaantumisista, tarjoutui todellisena huippulupauksena pidetylle Theodorelle oiva mahdollisuus pelata pudotuspeleissä ja on tehnyt paljon enemmän kuin vain pelannut. Kanadalaispuolustajan vastuu jäi vielä NHL:n runkosarjassa kohtalaisen vähäiseksi, mutta on noussut kevään tosipeleissä joukkueensa uudeksi ykköspuolustajaksi. 21-vuotias nuorukainen on erinomaisesti molempiin päihin pelaava kaveri, joka on nuoresta iästään ja vähäisestä kokemuksestaan huolimatta osoittanut oivaa kypsyyttä kaukalossa. Pitkälti hänen ansiostaan Anaheim Ducks passitti Calgary Flamesin lauluun neljässä ottelussa.

Rickard Rakell
Seura: Anaheim Ducks
Ikä: 23 vuotta
4 ottelua, 2+3

Osoitti jo runkosarjassa, noustuaan muuan Corey Perryn ohitse Ducksin parhaaksi maalintekijäksi, että nykylätkä on, kuin tehty tälle ruotsalaislaiturille. Sen lisäksi, että on erittäin hyvä maalintekijä, ja omaa myös oivan pelikäsityksen, Rakell on niin ikään todellinen työhevonen molempiin suuntiin pelattaessa. Voi olla liikaa sanoa näin, mutta sanotaan nyt kuitenkin: on ikään kuin modernin jääkiekon ilmentymä, sillä nykyjääkiekko edellyttää ennen kaikkea monipuolisuutta.

Mitch Marner
Seura: Toronto Maple Leafs
Ikä: 19 vuotta
4 ottelua, 1+3

Jos Mitch Marnerin pelaamisesta ei saa kiksejä, niin sitten on päässä jotain vikaa. Nuori kanadalaishyökkääjä on erinomainen luistelija, todella taitava pelaaja, omaa uskomattoman pelikäsityksen ja syöttötaidon sekä pienikokoisena pelaajana on erittäin liukas pideltävä vastustajalle. Marner osoitti jo runkosarjassa, että hänessä olisi ainesta jopa vuoden tulokkaaksi, ellei olisi loukkaantunut runkosarjan loppupuolella. Tähän suuntaan jääkiekko on isosti menossa ja Marnerin kaltaisia pienikokoisia ja vikkeliä kavereita tullaan näkemään tulevaisuudessa yhä enemmän. On myös osoittanut upeaa henkistä kypsyyttä, eikä ole jäätynyt millään muotoa pudotuspeleissä. Ei olekaan sattumaa, että Marner on joukkueensa sisäisessä pistepörssissä jaetulla ykkössijalla.

Charlie McAvoy
Seura: Boston Bruins
Ikä: 19 vuotta
4 ottelua, 0+1

19-vuotias yhdysvaltalaisnuorukainen vietti kuluvan kauden Yhdysvaltain yliopistosarjassa, kunnes kauden päätyttyä kävi pelaamassa neljä ottelua AHL:n puolella; kyseessä siis ammattilaisuran ensimmäiset pelit. Samaan aikaan Boston Bruinsin puolella nähtiin valtaisa puolustuspään loukkaantumissuma ja niinpä nuori McAvoy iskettiin suoraan tulille NHL:n pudotuspeleissä. Mutta mitäpä vielä – McAvoy on kellottanut 25-26 minuuttia ottelua kohden ja pelannut täysin käsittämättömällä tasolla. Ollut hyvä sekä hyökkäys- että puolustuspäässä ja onkin ollut eittämättä yksi kevään yllättävimmistä tarinoista.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.