Pittsburgh Penguinsin ja Columbus Blue Jacketsin välinen ottelusarja tulee olemaan ennakkoon 1. pudotuspelikierroksen kovin sarja, sillä vastakkain ovat koko NHL:n runkosarjan kakkonen ja nelonen.

NHL:n pudotuspelijärjestelmä on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä. Yksi päällimmäisistä syistä siihen on se, että Itäisen konferenssin ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kohtaavat kaksi aivan päättyneen runkosarjan eliittiin kuulunutta joukkuetta. Penguins oli upeasti runkosarjan kakkonen ja Blue Jackets nelonen. Siitä huolimatta toisen kohtalona on pakata kimpsut ja kampsut avauskierroksen jälkeen ja suunnata golf-kentän puolelle.

Kuten ennakkoasetelmat antavat luvan odottaa, voidaan tästä ennakoida äärimmäisen tasaista sarjaa. Sitä puoltaa jo pelkästään joukkueiden viime kausien keskinäinen historia: joulukuun 30. päivästä katsottuna, siis vuodelta 2013, Penguins ja Blue Jackets ovat ottaneet runkosarjassa toisistaan mittaa 14 kertaa ja voitot ovat tasan 7-7. Itse asiassa myös kuluvalla kaudella voitot jakaantuivat neljässä keskinäisessä kohtaamisessa, jotka pitivät sisällään kauden ensimmäisessä kohtaamisessa nähdyn Blue Jacketsin 7-1-murskavoiton, tasan 2-2.

Joukkueilta löytyy myös keskinäistä pudotuspelihistoriaa lähivuosilta, vaikka kyseessä onkin sinitakeille vasta kolmas kerta sen historiassa, kun se lähtee taistelemaan Stanley Cupista, tuosta jääkiekkomaailman himoituimmasta pystistä. Keväällä 2014 joukkueet nimittäin kohtasivat toisensa niin ikään pudotuspelien avauskierroksella. Tuolloin Penguins oli parempi voitoin 4-2, mutta se ei saanut mitään ilmaiseksi: lukuun ottamatta toiseksi viimeistä ottelua, joka päättyi pingviinipaitaisen sikermän 3-1-voittoon, kaikki ottelut ratkesivat maalin erolla. Sinällään hauska yksityiskohta tuosta sarjasta on se, että kuudesta ottelusta viisi päättyi numeroin 4-3.

Millaiset ovat ottelusarjan lähtökohdat?

Koska mukana on Pittsburgh Penguinsin muodossa hallitseva Stanley Cup -voittaja, joka ei ole juurikaan muuttunut viime keväästä, on Columbus Blue Jacketsia vaikea nähdä tämän ottelusarjan ennakkosuosikkina. Totuus on nimittäin se, että ohiolaisten puolelta löytyy ainoastaan yksi Stanley Cup -voittaja, Brandon Saad, kun taas Penguinsin kokoonpanossa on vain kourallinen pelaajia, jotka eivät ole päässeet nostamaan Stanley Cupia käsivarsilleen. Toki yksi erittäin tärkeä palanen viime vuoden mestarijoukkueesta puuttuu, kun ykköspuolustaja Kris Letang, joka teki vuosi sitten 23 pudotuspeliotteluun 15 tehopistettä, tulee olemaan sivussa aina ensi syksyyn saakka.

Itse asiassa sen verran täytyy korjata, että myös Blue Jacketsin päävalmentaja John Tortorella on niin ikään Stanley Cup -voittaja yli kymmenen vuoden takaa.

Toki se, siis menestymättömyys, ei ole automaattisesti huono asia. On nimittäin niin, että kovin usein hallitsevalla mestarilla maha saattaa olla täynnä edelleen edellisen kevään muistoista, kun taas Blue Jacketsin kohdalla tätä pelkoa ei missään nimessä ole: Joukkueen pelaajisto on täynnä nälkää, sillä ohiolaisia ei olla koskaan nähty ensimmäistä pudotuspelikierrosta pidemmällä.

Mestaruuden uusimisen haastavuuden osoittaakin viime vuosilta erityisesti Chicago Blackhawks, sillä vaikka seuran kohdalla onkin puhuttu nykyaikaisesta dynastiasta, ei se ole voittanut kertaakaan mestaruutta perättäisinä vuosina. Itse asiassa, kun katsotaan näitä seitsemän vuoden sisään tulleita kolmea Stanley Cup -mestaruutta, on se pudonnut kahdesti seuraavana vuonna heti ensimmäisellä kierroksella.

Kaikkein suurin kanto kaskessa Blue Jacketsin näkökulmasta on se, että Penguins hävisi päättyneen runkosarjan aikana pelaamistaan 41 kotiottelusta ainoastaan kymmenen ja se jäi vain kuudesti tyystin ilman sarjapisteitä. Toisin sanoen sinitakkien täytyisi pystyä ryöstämään kotietu yhdeltä sarjan kovimmista kotijoukkueista, mikäli se mielii tehdä seuran sisäistä historiaa ja jatkaa kauttaan ensimmäistä kertaa pudotuspelien toisella kierroksella.

Ketkä pelaajat kannattaa ottaa seurantaan?

Penguins:

Kaikki muistavat viime keväältä satavarmasti HBK-kentällisen, sillä mikäli sen onnistui missaamaan, ei sitä ole voinut myöskään katsoa pudotuspelejä. Kyse on siis tietenkin kolmikosta Carl Hagelin, Nick Bonino & Phil Kessel, jotka olivat yksi suurimmista syistä sille, että Pittsburgh Penguins pääsi viime keväänä juhlimaan Stanley Cup -voittoa.

Tällä hetkellä kyseinen kolmikko ei pelaa yhdessä, mutta mikäli Penguins ajautuu tilanteeseen, jossa sen täytyy heittää ilmoille kysymys ”Miten ohittaa Sergei Bobrovsky ja Blue Jacketsin erinomainen joukkuepuolustus?”, ei olisi mikään ihme, mikäli päävalmentaja Mike Sullivan lähtisi hakemaan vastausta HBK-kentällisen kautta. Kun se on nimittäin toiminut jo kertaalleen aiemmin tärkeimmällä hetkellä kaudesta, miksi se ei voisi toimia myös toistamiseen?

Viime vuoden mestaruuden avaintekijöistä puhuttaessa, esiin ei voi olla nostamatta sensaatiomaisesti Penguinsin ykkösvahdiksi viime kauden lopulla noussutta maalivahti Matt Murrayta.

Tällä kertaa tilanne on kuitenkin vasta tällä kaudella varsinaisesti tulokkaana pelaavan Murrayn kohdalla täysin erilainen kuin viime kaudella. Vuosi sitten hän nimittäin pääsi vielä suurelle yleisölle tuntemattomana nimenä pelaamaan täysin paineettomassa tilassa: hänen ei olisi nimittäin pitänyt edes torjua pudotuspeleissä ykkösvahtina, vaan sen tittelin piti olla ainakin vielä viime kauden osalta Marc-Andre Fleuryn hallussa. Kuluvalla kaudella hän on kuitenkin ollut joukkueensa selkeä ykkösvahti ja nyt hän kantaa niskassaan koko Pittsburghin kokoiset paineet, etenkin kun se Stanley Cup nousi viime vuonna monien yllätykseksi vasta 22-vuotiaan kanadalaisvahdin käsivarsille.

Kun puhutaan Pittsburgh Penguinsista, mainitsematta ei voi jättää kaksikkoa Sidney Crosby & Evgeni Malkin, jotka molemmat ovat automaattisesti todella jännittäviä seurattavia, oli kyseessä sitten satunnainen runkosarjaottelu tai Stanley Cup -finaali. Jotain näiden herrasmiesten tasosta kertookin se, että kun päättyneen runkosarjan ykkösnimet mitataan ottelukohtaisella pistekeskiarvolla, siis kaikkien seurojen osalta, Crosby oli kakkonen lukemalla 1.19 ja Malkin nelonen luvun 1.16 tahdittamana.

Blue Jackets:

Columbus Blue Jackets henkilöityy kaikessa yksinkertaisuudessaan ennen kaikkea yhteen pelaajaan: maalivahti Sergei Bobrovskyyn, joka on mitä luultavimmin ykkössuosikki voittamaan NHL:n parhaalle maalivahdille runkosarjan perusteella jaettavan Vezina Trophyn.

Vielä viime kaudella asiat olivat toisin. Peli ei kulkenut ja venäläisvahti myönsi avoimesti kadottaneensa itseluottamuksensa, pitkälti itsetuntoa murtaneiden loukkaantumisten vuoksi. Se myös näkyi hänen kaikessa tekemisessä, sillä ”Bob” ei ollut oma itsensä. Edellisten kolmen kauden aikana hän olikin joutunut kolmesti sivuun nivusvamman vuoksi. Ongelma ei ollut rakenteellinen, vaan yksinkertaisesti kyse oli hänen äärimmäisestä venymyskyvystä, joka saattoi hänet sellaisiin torjunta-asentoihin, että paikat eivät voineet yksinkertaisesti kestää.

Viime kesänä tapahtui kuitenkin dramaattinen muutos. Blue Jacketsin GM:nä toimiva Jarmo Kekäläinen piti kahdenkeskisen palaverin Bobrovskyn kanssa ja pyysi, että tämä käyttäisi jatkossa vain 95 prosenttia venymiskyvystään. Todennäköisesti myös Kekäläinen itse tiesi, että tuollainen pyyntö ei huippu-urheilijan kohdalla toimi suoranaisesti, mutta kenties sitten kiertotietä pitkin? Ainakin näin kävi Bobrovskyn kohdalla, sillä äärimmäisen kurinalaisista elämäntavoistaan tunnettu venäläinen pudotti elopainonsa kesän aikana 90 kilosta 82 kiloon. Sitä pidettiin eräänlaisena ihmeenä, sillä Bobrovskyn rasvaprosentti oli jo valmiiksi äärimmäisen alhainen. Mutta tässä sitä ollaan: Blue Jacketsilla on edelleen käytössään yksi NHL:n parhaista maalivahdeista. Oleellinen ero on kuitenkin se, että kyseessä on ennen kaikkea kokonaisen kauden ajan terveenä pysynyt huippuvahti.

Kuten varmasti jo tässä kohtaa on käynyt ilmi, on Bobrovsky koko tämän sarjan ratkaisevin pelaaja. Se ei kuitenkaan tarkotia sitä, etteikö Blue Jacketsin puolelta löytyisi muita seurantaan otettavia pelaajia. Tällaisia ovat, kuin suoraan pudotuspelikiekkoa varten syntynyt Brandon Dubinsky, joka suorastaan huokuu ”johntortorellamaista” koulukuntaa. Itse asiassa juuri ”Dubi” oli kauden keskinäisissä otteluissa Penguinsin näkökulmasta se kaikkein ikävin vastustaja, sillä hän latoi neljään otteluun upeat tehot 3+3. Lisäksi on myös erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä pelaajiston osalta se ainoa Stanley Cup -voittaja – Brandon Saad – pystyy tarjoamaan ensimmäisissä pudotuspeleissään Blue Jacketsin edustajana.

Jännityksellä kannattaa seurata myös Blue Jacketsin varsin kokematonta alakertaa. Joukkueen puolustajien keski-ikä onkin vain hieman yli 24 vuotta, joten nuoruuden tuomaa energiaa löytyy satavarmasti, vaan miten on sitten sen maltillisen pelin laita? Ensimmäisenä katseet siirtyvät Seth Jonesiin ja Zach Werenskiin, jotka olivat suorastaan loistavia runkosarjassa. Unohtaa ei sovi myöskään David Savardia, joka ei välttämättä ollut se tehokkain pelaaja kaukalossa, mutta uskomattoman hyvä omiin pelattaessa. Vaikka teholukeman käyttäminen perusteluina, pelaajien hyvyydestä puhuttaessa, onkin kokenut melkoisen inflaation, ei lukema +33 ole millään muotoa sattumaa.

Miten ottelusarjassa käy?

Nyt ei puhuta mistään mestaruuskrapulasta, vaan kahdesta äärimmäisen tasaisesta joukkueesta, joista voittaja on kiistatta jatkopaikkansa ansainnut.

Kuten edellä olevasta pystyy jo päätellä, tähän ottelusarjaan tarjotaan kevään ensimmäistä shokkia, sillä Blue Jackets tekee sen yhden ryöstön ja jatkaa pudotuspelien toiselle kierrokselle voitoin 4-3. Parin vuoden takaisen ”maalin erolla” -sarjan toistuminen ei yllättäisi millään muotoa.

Runkosarja 2016-17

Tehokkaimmat pelaajat:

Penguins:

  1. Sidney Crosby, 44+45=89
  2. Evgeni Malkin, 33+39=72
  3. Phil Kessel, 23+47=70
  4. Conor Sheary, 23+30=53
  5. Justin Schultz, 12+39=51

Blue Jackets:

  1. Cam Atkinson, 35+27=62
  2. Alexander Wennberg, 13+46=59
  3. Brandon Saad, 24+29=53
  4. Nick Foligno, 26+25=51
  5. Sam Gagner, 18+32=50

Maalivahdit:

Penguins:

  1. Matt Murray (32-10-4 | 92,30 % | 2.41 PM K.A. | 4 NP)
  2. Marc-Andre Fleury (18-10-7 | 90,90 % | 3.02 PM K.A. | 1 NP)
  3. Tristan Jarry (0-0-0 | 100,00 % | 0.00 PM K.A. | 0 NP)

Blue Jackets:

  1. Sergei Bobrovsky (41-17-5 | 93,10 % | 2.06 PM K.A. | 7 NP)
  2. Joonas Korpisalo (7-5-1 | 90,50 % | 2.88 PM K.A. | 1 NP)
  3. Anton Forsberg (0-1-0 | 85,20 % | 4.10 PM K.A. | 0 NP)

Tehotilasto:

Penguins:

  1. Justin Schultz, +27
  2. Ian Cole, +26
  3. Conor Sheary, +24
  4. Evgeni Malkin, +18
  5. Olli Määttä, +17

Blue Jackets:

  1. David Savard, +33
  2. Brandon Saad, +23
  3. Jack Johnson, +23
  4. Zach Werenski, +17
  5. Brandon Dubinsky, +16

Erikoistilanteet:

Penguins:

YV: 23,10 %
AV: 79,80 %

Blue Jackets:

YV: 19,90 %
AV: 82,50 %

Koti-/vierastilastot:

Penguins:

Koti: 31-6-4
Vieras: 19-15-7

Blue Jackets:

Koti: 28-12-1
Vieras: 22-12-7

Keskinäiset ottelut 2016-17

Tulokset:

23.12.2016 Columbus Blue Jackets – Pittsburgh Penguins 7 – 1 (1-1, 2-0, 4-0)
04.02.2017 Pittsburgh Penguins – Columbus Blue Jackets 4 – 3 JA (2-0, 1-1, 0-2, 1-0)
18.02.2017 Columbus Blue Jackets – Pittsburgh Penguins 2 – 1 JA (0-0, 1-1, 0-0, 1-0)
05.04.2017 Pittsburgh Penguins – Columbus Blue Jackets 4 – 1 (1-0, 2-0, 1-1)

Tehokkaimmat pelaajat:

Penguins:

  1. Phil Kessel, 2+1
  2. Sidney Crosby, 1+2
  3. Jake Guentzel, 1+2
  4. Ian Cole, 2+0
  5. Patric Hörnqvist, 2+0

Blue Jackets:

  1. Brandon Dubinsky, 3+3
  2. Scott Hartnell, 3+0
  3. Cam Atkinson, 2+1
  4. Brandon Saad, 1+2
  5. Alexander Wennberg, 1+2

Maalivahdit:

Penguins:

  1. Matt Murray (120/132 | 90,91 % | 3.18 PM K.A.)
  2. Marc-Andre Fleury (4/5 | 80,00 % | 3.65 PM K.A.)

Blue Jackets:

  1. Sergei Bobrovsky (115/125 | 92,00 % | 2.47 PM K.A.)
NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.