1980- ja 1990-luvun suomalaislapsilla ei ollut kovinkaan montaa mahdollisuutta seurata NHL:ää.

Tuohon aikaan oikeastaan ainoa tapa nähdä edes pätkiä NHL-otteluista oli Suomessa esitetty NHL Power Week -ohjelma. Jokainen ohjelmaa aikanaan katsonut muistaa varmasti sen tunnusmusiikin, kun kokonaisen viikon ajan odotettu NHL-katsaus pyörähti käyntiin.

Minnesota Wildin kapteenina toimiva Mikko Koivu ei ollut tässä suhteessa millään muotoa poikkeus, vaan hän löysi itsensä niin ikään joka lauantai televisioruudun äärestä katsomasta Power Weekiä.

– Kasvaessani televisiosta tuli joka lauantai Power Week -ohjelma ja sitä kautta pääsit näkemään sekä viikon kohokohdat että viikon parhaan ottelun (pätkiä siitä), Koivu muistelee NBC Sportsin haastattelussa.

– Mitä enemmän näit pelejä ja mitä enemmän näit NHL:ää, sitä suuremmin siitä tuli unelma ja halusit olla osa sitä.

Myöhemmin myös isoveli Saku Koivusta tuli inspiraation lähde nyt jo kahdeksatta kauttaan Wildin kapteenina toimivalle Mikolle. Isoveli nimittäin pelasi NHL:ssä 18 kautta ja toimi legendaarisen Montreal Canadiensin historian ensimmäisenä eurooppalaiskapteenina.

– Kun minulla oli mahdollisuus mennä Montrealiin ja nähdä hänen pelaavan siellä, se oli nuorelle jääkiekkoilijalle todella inspiroivaa. Totta kai sillä on ollut suuri vaikutus omaan uraani ja ylipäätään siihen, että minusta tuli jääkiekkoilija.

Vaikka Koivulla onkin mittarissa ikää jo 34 vuotta, hän haluaa tulla yhä vain paremmaksi ja paremmaksi pelaajaksi.

– Haluan edelleen kehittyä paremmaksi päivä toisensa jälkeen ja mielestäni sen voi nähdä aina, kun saavun kaukaloon.

”Täällä olisi juhlittu Stanley Cupia jo ajat sitten”

Mikko Koivu on nyt pelannut Minnesota Wildin organisaatiossa vuodesta 2004-05 alkaen. Ensimmäinen kausi meni koko kauden kestäneen työsulun vuoksi AHL:n puolella, mutta kaudesta 2005-06 alkaen hän on noussut yhä enenevissä määrin huipputärkeäksi pelaajaksi joukkueelleen.

– Hän on kapteenimme, hän on johtajamme ja hän on tämän seuran kasvot, päävalmentaja Bruce Boudreau hehkuttaa suomalaissuojattiaan.

Monien mielestä Koivun kuuluisi voittaa viimeistään kuluvalla kaudella NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle jaettava Frank J. Selke Trophy; itse asiassa se, että hän ei ole ollut aiemmin urallaan lähelläkään kyseisen pystin voittamista, kertoo enemmän joukkueen kuin hänen omasta tekemisestään.

– Jos jokainen kaveri tästä joukkueesta pystyisi pelata edes 10-20 prosenttisesti sillä ylpeydellä ja kunnioituksella, mikä Mikko Koivulla on tätä logoa kohtaan, täällä olisi juhlittu Stanley Cupia jo ajat sitten, joukkuekaveri Chris Stewart puolestaan ylistää kapteeniaan.

Myös maanmies ja hyvä ystävä, Mikael Granlund, ylistää kapteeniaan, josta oli aikanaan jättimäinen apu Granlundin hakiessa omaa paikkaansa taalakaukaloissa.

– Hän toimii todella loistavana esimerkkinä tälle organisaatiolle. Hän pelaa samalla tavalla kuin käyttäytyykin, ja kun näet sellaisen kaverin tekevän parhaansa ilta toisensa jälkeen, muut pelaajat haluavat seurata sitä (esimerkkiä).