Ison osan kuluvasta kaudesta AHL:ssä viettänyt ja syksyn World Cup -turnauksessa Team Europen maalilla loistanut Jaroslav Halak saa uuden mahdollisuuden NHL:ssä.

Kokenut slovakkivahti alkoi kaivamaan omaa kuoppaansa Brooklynissa jo heti viime kauden jälkeen, kun hän kritisoi avoimesti seuransa New York Islandersin päätöstä ”roikottaa” kolmea yksisuuntaisen sopimuksen omaavaa maalivahtia NHL:n puolella.

Halak totesi avoimesti, että seuran on tehtävä jonkinlaisia ratkaisuja asiassa. Toisin sanoen 31-vuotias maalivahti ilmoitti olevansa valmis vaihtamaan maisemaa.

Halak aloitti kautensa Islandersin riveissä ja hänelle kirjattiin yhteensä 21 runkosarjaottelua. Brooklynilaisseura sukelsi kuitenkin pahemman kerran alkukaudesta ja lopulta torjuntatilastot 90,40/3.23 merkkauttanut slovakki passitettiin AHL:ään.

Tuossa vaiheessa seuran kurssi ei vielä kääntynyt, mutta tammikuun puolivälin jälkeen tehty ratkaisu irtisanoa pitkäaikainen päävalmentaja Jack Capuano johti kurssinmuutokseen.

Halakin farmikomennuksen jälkeen torjuntavastuun Islanders-maalilla on kantanut pääasiassa saksalainen Thomas Greiss. Hän onkin pelannut erinomaisesti, mutta kakkosvahtina toimineesta Jean-Francois Berubesta ei ole ollut tarjoamaan hänelle riittävää taustatukea. Se siis johti siihen, että Islanders päätti nyt kutsua Halakin takaisin NHL-kokoonpanoonsa.

Yllätyskortti, jonka uskottiin olevan jo muissa maisemissa

Halak pelasi AHL:n puolella 27 ottelua. Hän voitti näistä 17 ja torjui niissä vakuuttavin torjuntatilastoin 92,50/2.15. Ei ollutkaan ihme, että Halak oli todella suosittu nuoressa Bridgeport Sound Tigersin joukkueessa.

– Hän on yksi maailman parhaista maalivahdeista, Sound Tigersin ykköstähtiin lukeutuva Michael Dal Colle ylisti The New York Timesin haastattelussa.

Sinällään on pienimuotoinen ihme, että Halak on vielä Islanders-organisaatiossa, sillä hänen perässään oli pelaajasiirtojen takarajalla useita NHL-seuroja, jotka hakivat kokenutta ja pätevää kakkosvahtia. Eri lähteiden mukaan ongelmaksi muodostui kuitenkin Halakin vuositasoltaan 4,5 miljoonan dollarin arvoinen palkkakuitti, joka kattaa myös ensi kauden. Toisin sanoen Islanders ei ollut valmis pidättämään siitä riittävän suurta osaa ja tästä syystä muiden seurojen kiinnostus hiipui.

Islanders on tällä hetkellä enemmän kuin mukana taistelussa Itäisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista, sillä jälkimmäistä villi kortti -sijaa hallussaan pitävä Boston Bruins on vain kahden pisteen päässä ja se on pelannut ottelun Islandersia enemmän.

Brooklynilaisten seuraava haaste on kuitenkin iso, sillä se vierailee perjantain ja lauantain välisenä yönä Pittsburgh Penguinsin vieraana.