NHL on tarjonnut kuluvan kauden aikana useita otteluita, joissa on nähty poikkeuksellisen paljon maaleja.

Ensiksi Pittsburgh Penguins ja Washington Capitals takoivat taululle 15 osumaa maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun ensimmäisenä mainittu voitti ottelun jatkoajalla 8-7, ja heti perään seuraavana yönä Dallas Stars kaatoi New York Rangersin 7-6.

Historiankirjat kertovat, että viimeiseen 20 vuoteen on nähty ainoastaan kolme ottelua, joissa hävinnyt joukkue on iskenyt seitsemän maalia; Capitals oli siis tuo kolmas joukkue.

Osallisena Penguinsin ja Capitalsin välisessä ottelussa ollut Mike Sullivan, joka tosin on ”vain” valmentaja, näkeekin selkeät syyt sille, miksi NHL:ssä on nähty kuluvalla kaudella poikkeuksellisen paljon otteluita, joissa on syntynyt paljon maaleja. Yksi oleellinen seikka on syksyllä pelattu World Cup ja sen vaikutukset ottelukalenteriin.

– Mielestäni harjoitusmäärät ovat jääneet tällä kaudella vähäisemmiksi kalenterin vuoksi ja se tuntuu ihan siltä, kuin pelaisimme tiivimmällä tahdilla. Tuntuu siltä, kuin pelaisimme enemmän otteluita lyhyemmässä ajassa, minkä myötä huolelliseen otteluun valmistautumiseen on vähemmän aikaa kuin me valmentajat haluaisimme, Sullivan näkee Pittsburgh Tribune-Reviewin haastattelussa.

”Koko ajan nopeampaa ja nopeampaa”

Mike Sullivan ei kuitenkaan näe pelkästään kalenteria ainoana muutoksen tehneenä seikkana.

– Nähdäkseni pelin luonne on kehittynyt ja muuttunut viimeisten 5-6 vuoden aikana, minkä myötä pelistä on tullut koko ajan nopeampaa ja nopeampaa.

– Ruuhkaa on paljon enemmän, kiekot kimpoilevat ja kiekkoa pelataan myös päätylaitojen kautta. Sen myötä valmentajat löytävät erilaisia taktiikoita ja tapoja toimittaa kiekko maalille, minkä kautta syntyy enemmän maalintekopaikkoja.

Vaikka kuluva runkosarja onkin näyttänyt ajoittain selvästi aiempia vuosia maalirikkaampia puolia itsestään, ei isossa kuvassa mikään ole muuttunut.

Kuluvalla kaudella NHL:n ottelukohtainen maalikeskiarvo on ollut 5.35, kun se esimerkiksi viime kaudella oli 5.22. Ero on siis marginaalinen.

NHL:n ottelukohtaiset maalimääräkeskiarvot 2010-luvulla:

2016-17: 5.35 (toistaiseksi)
2015-16: 5.22
2014-15: 5.25
2013-14: 5.30
2012-13: 5.26 (työsulkukausi, 48 ottelua/joukkue)
2011-12: 5.27
2010-11: 5.40