NHL-pelaajien osallistuminen Pyeongchangin talviolympialaisiin vuonna 2018 on yhä epävarmaa. NHL:n runkosarja täytyisi keskeyttää helmikuussa yli kahden viikon ajaksi, jotta pelaajat pystyisivät osallistumaan turnaukseen.

Suurimpia kysymyksiä ovat noin kymmenen miljoonan dollarin suuruiset vakuutusmaksut sekä pelaajien ja heidän vieraidensa matka- ja asumiskulut. Kansainvälinen olympiakomitea on kuitannut viulut viisissä aikaisemmissa kisoissa, mutta ei aio tehdä sitä tällä kertaa.

NHL ei kenties koe Koreassa pelattavia olympialaisia markkina-arvoltaan niin arvokkaiksi, että se haluaisi lähettää pelaajansa toiselle puolelle maapalloa loukkaantumisen uhalla.

Pelaajien peli

Pelaajilta on tullut ristiriitaisia kommentteja olympialaisiin lähtemisestä. Osa pelaajista pelaajista haluaisi ehdottomasti lähteä edustamaan maataan olympianäyttämöille. Näihin pelaajiin lukeutuu myös Washington Capitalsin hyökkääjä T.J. Oshie.

– Olen sataprosenttisen varma. Meidän pitäisi olla siellä, hyökkääjä sanoi Washington Postille.

Oshiella itsellään on hyviä kokemuksia olympiakaukaloista. Hän viimeisteli jännittävässä rangaistuslaukauskilpailussa Venäjää vastaan peräti neljä osumaa johdattaen joukkueensa voittoon vanhasta kilpakumppanista Sotshin olympialaisissa.

– Mielestäni osallistuminen olympialaisiin on tärkeää jääkiekolle. On tehtävämme pelata siinä turnauksessa ja edustaa maatamme, Oshie linjasi.

Turnaus ilman NHL-pelaajia olisi valju

Oshie on oikeassa. Jääkiekkoturnaus olympialaisissa ilman NHL-pelaajia ei herättäisi MM-kisoja suurempaa kiinnostusta. Jääkiekko on vakiinnuttanut asemansa yhtenä talviolympialaisten mielenkiintoisimpiin lukeutuvina lajina. Kun vielä World Cup oli pannukakku, jääkiekko todella tarvitsee huipputurnausta asemansa ylläpitämiseen ja markkinoidensa laajentamiseen.

Taloudelliset seikat saattavat kuitenkin ajaa edelle. Lisäksi NHL halunnee kasvattaa World Cupista suurimman arvoturnauksen. Jos kyse olisi vain urheilusta, NHL-pelaajat pelaisivat Koreassa. Ratkaisun täytyisi syntyä tammikuussa.

– Olen onnellinen, jos pääsen kokemaan olympialaiset uudestaan. Jos en, jotkut muut minua nuoremmat pelaajat saavat ikimuistoisia kokemuksia, Oshie päätti.