Kun Dominik Hasek avaa suunsa, hän puhuu yleensä asiaa. Tällä kertaa hän lähti ylistämään ruotsalaisvahti Henrik Lundqvistia.

Legendaarinen tshekkivahti voitti omalla NHL-urallaan 735 pelaamastaan runkosarjaottelusta 389. Aiemmin tällä viikolla New York Rangersin ykkösvahtina toimiva Lundqvist ylsi samaan voittomäärään ja hän käytti siihen 709 runkosarjaottelua.

Hasek arvostaakin Lundqvistin todella korkealla; itse asiassa niin korkealle, että myös hän itse jää keskusteluissa kaikkien aikojen maalivahdeista taakse.

– Euroopasta on tullut paljon loistavia NHL-maalivahteja, jotka ovat pelanneet yhden tai kaksi kautta loistavasti, mutta sen jälkeen ei olekaan sujunut enää niin hyvin, Hasek perkaa NHL.com:n haastattelussa.

– Mutta Henrik on osoittanut loistavia tuloksia ja tehnyt upeita suorituksia koko uransa ajan. Jos kelaan aikaa taaksepäin, yksikään eurooppalaisvahti ei ole vertailukelpoinen hänelle. Tästä näkökulmasta katsottuna hän on kaikkien aikojen paras eurooppalaisvahti.

Kaikkien aikojen kolmoseksi?

Lundqvist on nyt kaikkien aikojen voittolistalla sijalla 13 ja hän tulee nousemaan NHL-uransa aikana vielä melkoisesti. Esimerkiksi neljäntenä olevaan Curtis Josephiin on matkaa ainoastaan 65 voittoa ja itse asiassa kolmosena olevalla Ed Belfourillakin on vain 95 voittoa enemmän.

Mikäli siis kaikki sujuu ruotsalaisvahdilla suotuisten tähtien alla, on hänellä täydet mahdollisuudet nousta NHL:n historiassa kaikkien aikojen kolmanneksi eniten voittoja torjuneeksi maalivahdiksi.

Sen sijaan kakkosena oleva Patrick Roy (551), ja vähintäänkin listaa dominoiva Martin Brodeur (691), lienee liian kaukana tavoitettavaksi. Lisäksi myös edelleen pelaavalla Roberto Luongolla (447) on oma sanansa sanottavana.