Detroit Red Wings varasi kesän 1998 varaustilaisuudessa 2. kierroksella numerolla 56 suomalaisen pelaajan. Hän oli hyökkääjä Tomek Valtonen, joka nykyään toimii valmennushommissa.

Noin korkea varaus oli Valtoselle suuri yllätys. Hänet ennustettiin varattavan vasta tilaisuuden häntäpäässä eli kuudennen ja kahdeksannen kierroksen välillä. Valtosen agentit Petteri Lehto ja Larry Kelly arvioivat tuolloin, että neloskierroksen varaus voisi olla mahdollinen, jos kaikki menee nappiin.

– Se tuli niin puskista kuin olla ja voi. Eihän me ikinä arvattu, että se tulee jo toisella kierroksella ja vielä Detroitiin. Kai minulla oli niin hyvät agentit siihen aikaan. Heillä oli hyvät kontaktit NHL-seuroihin – ja Petterillä on vieläkin, Valtonen kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Valtonen pelasi lopulta vain yhden kauden Pohjois-Amerikassa. Kaudella 1998-99 hän pelasi OHL:ssä Plymouth Whalersin riveissä, jossa hän merkkautti 43 otteluun tehopisteet 8+16=24. Seitsemään pudotuspeliin syntyi yksi maali. Kyseinen kausi oli Valtosen osalta hyvin rikkonainen.

– Olivat ne Detroitin tyypitkin pettyneitä, etten pystynyt pelaamaan parempaa kautta, Valtonen sanoi.

Jälkeenpäin Valtonen on tarkastellut menneisyyttä kriittisin silmin. Hän latasi kovan väitteen itsestään IS:lle.

– Minua ei olisi ikinä pitänyt varata niin korkealla NHL:ään. Olen huonoin kakkoskierroksen varaus kautta aikojen!

OHL-kauden jälkeen Valtonen palasi takaisin Suomeen. Hän pelasi Jokerien paidassa uransa loppuun saakka. Valtonen päätti pelaajauransa kauden 2008-09 päätteeksi ollessaan 29-vuotias. Lopettamisen syynä oli olkapäävamma.

Nykyään 42-vuotias Valtonen toimii valmentajana. Hänet on nähty muun muassa Jokerien apuvalmentajana ja Sportin päävalmentajana. Ulkomailla mies on valmentanut Slovakiassa, Ruotsissa, Saksassa ja Puolassa.