Nuorten MM-kisoissa pelaa paljon tulevia NHL-tähtiä. Osa on kärkikierrosten varauksia, mutta jotkut eivät ole vielä ikänsä puolesta edes olleet varattavissa.

Näitä pelaajia löytyy lähes joka joukkueesta, ja nuorimmat varataan NHL:ään vasta vuonna 2023. Tässä NHL:ään varaamattomista pelaajista kiinnostavimmat.

Matvei Mitshkov, Venäjä

Matvei Mitshkov on todellinen teini-ihme. Joulukuussa 17 vuotta täyttänyt venäläinen on muun muassa maansa kaikkien aikojen nuorin maalintekijä miesten maajoukkuetasolla, kun hän räväytti ilmaveivin EHT:ssä.

Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen Mitshkov on pelannut käytännössä jo nyt läpi. Viime kaudella U18 MM-kisoissa hän mätti 12 maalia seitsemään peliin, ja tämän kauden alla 178-senttinen laituri teki Hlinka Gretzky Cupin piste-ennätyksen.

SKA Pietarin organisaatiossa 13 ottelussa pisteitä on kertynyt vain alle 8 minuutin keskimääräisellä jääajalla lukemin 2+3=5. Junioriliiga MHL:ssä Mitshkov ei ole jäänyt tehopisteittä yhdessäkään 11 ottelustaan, vaan armoitettu maalintekijä on kerännyt tehot 17+11=28.

Connor Bedard, Kanada

Turnauksessa viilettää Mitshkoviakin nuorempi pelaaja. Venäläiskollegan tapaan vuonna 2023 NHL:ään varattava Connor Bedard hämmensi viime kaudella kykenemällä sekä WHL:ssä että alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa noin kahden pisteen tahtiin ottelua kohden.

Vuonna 2005 syntynyt Bedard on tällä kaudella ”vain” piste per peli -tahdissa WHL-joukkue Regina Patsissä, mutta hänen valintansa kolme vuotta alaikäisenä kivikovaan kanadalaisnippuun kertoo paljon.

Dalibor Dvorsky, Slovakia

Dalibor Dvorsky kuuluu myös vuonna 2024 varattavaan ikäluokkaan. Hlinka Gretzky Cupin tänä vuonna ennätystahdissa aloittanut sentteri on noussut vuoden 2023 draft-spekulaatioiden kärkinimien joukkoon.

Dvorsky johti Ruotsin alle 20-vuotiaiden pääsarja J20 Nationellin pistepörssiä ennen siirtymistään pääosin Allsvenskaniin. 16-vuotias hyökkääjä on tehnyt yhden maalin kymmenessä Allsvenskan-ottelussaan. Viime kaudella hän esiintyi 20:ssä Slovakian pääsarjan ottelussa tehopistein 2+2=4.

Joakim Kemell, Suomi

Joakim Kemell on tämän kauden suomalaiskomeetta. 17-vuotias hyökkääjä johti koko Liigan pistepörssiä ennen loukkaantumistaan.

Palattuaan pelikuntoon Kemellillä on alla viisi tehopisteetöntä ottelua. Oikealta puoleltaan laukova laituri ei ole aiemmin urallaan kohdannut vaikeita jaksoja, joten on mielenkiintoista nähdä, miten hän käsittelee tämän tilanteen. Rohkeimmat arviot sijoittavat JYP-lupauksen ensi kesän varaustilaisuuden kolmen parhaan joukkoon.

David Jiricek, Tshekki

Viime kaudella EHT:ssä miestenkin maajoukkuetta edustanut David Jiricek on erittäin kypsä ikäisekseen. Toista täyttä kauttaan Tshekin pääsarjassa pelaava puolustaja valmistautuu uransa toisiin nuorten MM-kisoihinsa.

Ensi kesän draftissa pääosin ykköskierroksen ensimmäiselle puolikkaalle ennakoitu Jiricek pelaa aktiivista ja aggressiivista puolustuspeliä. Hänen lämärinsä on takuulla tämän turnauksen kovin, ja olisi jo nyt huipputasoa NHL:ssä.

Logan Cooley, Yhdysvallat

Logan Cooleya ei ennen kauden alkua hahmoteltu Yhdysvaltojen kisakoneeseen. Lopullinen läpimurto oli alle 18-vuotiaiden turnaus, jossa 179-senttinen keskushyökkääjä keräsi neljässä ottelussa Suomea, Ruotsia, Saksaa ja Sveitsiä vastaan tehot 2+5=7.

Cooleylla ei mene sormi suuhun kummassakaan päässä kaukaloa. Jenkkisentteri on nyt valtaosassa arvioita top 5:n sisällä ensi kesän draftissa.

Shane Wright, Kanada

Viime kaudella viimeisten joukossa näistä karkeloista tiputettu Shane Wright on ensi kesän varaustilaisuuden ylivoimainen ykkösnimi. Alle 18-vuotiaiden MM-kisojen alla kurkkuvaivojen takia vain nestettä nielemään pystynyt ja turnauksen aikana jalkansa pahasti loukannut kanukki pelasi kauden ensimmäiset pelinsä kyseisessä tapahtumassa ja nakutti viidessä ottelussa käsittämättömät tehot 9+5=14.

OHL-joukkue Kingston Frontenacsin kapteeni ei etenkään joukkuekavereihin nähden ole tilastollisesti häikäissyt tällä kaudella, mutta siitä ei olla huolissaan. 185-senttistä Wrightia on monipuolisuutensa vuoksi verrattu muun muassa Patrice Bergeroniin.

Juraj Slafkovsky, Slovakia

Juraj Slafkovskylla oli tilillään ensimmäiset miesten MM-kisat ennen ensimmäistäkään miesten ottelua seuratasolla. Teknisiltä taidoiltaan hyvin monipuolisesta hyökkääjästä tulikin kaikkien aikojen nuorin slovakialaispelaaja MM-kisoissa.

Slafkovskyn akilleen kantapää on luistelu, jonka heikohko taso piti hänet pois Liiga-kaukaloista koko viime kauden. Keskimäärin viidennen ja kymmenennen sijan välimaastoon arvioissa sijoitettu slovakki on pelannut TPS:n riveissä tällä kaudella 20 ottelua tehoin 1+3=4.

Brad Lambert, Suomi

Vielä viime kaudella ja tämänkin kauden alla Wrightin yhdeksi päähaastajista ennakoidun Brad Lambertin arvo on ollut jyrkässä laskussa. Laiturista sentteriksi vaihtanut kanadalais-suomalainen hyökkääjä on tipahtanut top 3 -spekulaatioista lähes jokaisen merkittävän draft-sivuston top 10:n ulkopuolelle.

Lambert oli lähellä jäädä koko joukkueen ulkopuolelle, vaikka kuului jo viime kaudella keskitasoa parempaan kaartiin Nuorten Leijonien paidassa. Nousujohteisesti viime vuonna näissä karkeloissa pelanneelle lahtelaislähtöiselle pelurille tämä on merkittävä mahdollisuus kääntää kausi päälaelleen.

Simon Nemec, Slovakia

Simon Nemec pelasi Slafkovskyn tapaan viime kaudella miesten MM-kisoissa, kuten myös tämän kauden puolella olympiakarsinnoissa. Totuttua mielenkiintoisemmassa Slovakian joukkueessa 17-vuotias puolustaja on heti joukkueen kapteeni Samuel Knazkon jälkeen jo tämänkertaisessa turnauksessa ryhmän luotetuin pakki.

Nemec näkee jään upealla tavalla, pelaa hämmästyttävällä tavalla siniviivalla ja puolustaa hyvin mailallaan, mutta miesvartiointi unohtuu välillä. Rohkeimmat arviot sijoittavat 185-senttisen pakin koko draftin kakkossijalle, mutta toiset eivät sijoita häntä edes top 10:een.

Kunniamaininnat:

Marco Kasper, Itävalta
Filip Mesar, Slovakia
Lian Bichsel, Sveitsi
Vinzenz Rohrer, Itävalta
Jiri Kulich, Tshekki
Servac Petrovsky, Slovakia
Danila Jurov, Venäjä