Näkökulma: Mikael Granlund pelaa uransa parasta lätkää – paluu parrasvaloihin tapahtui juuri sopivaan aikaan

© Kuva: Getty Images

Mikael Granlund on aloittanut kuluvan NHL-kauden vakuuttavasti. Kauden 20 ensimmäistä otteluaan mies on pelannut piste per peli -tahdilla tehtaillen tehot 5+15=20.

29-vuotias Granlund pelaa kolmatta kauttaan Nashville Predatorsin riveissä. Kahden edelliskauden pistesaldot ovat 30 ja 27, joten Predators-uran yhden kauden piste-ennätys on menossa heittämällä uusiksi.

Granlundin siirtyminen Nashvillen riveihin on ollut kaikkiaan haastava. Pistemäärät tulivat ryminällä alaspäin miehen parhaista Minnesota Wildissä pelatuista kausista. Se näkyi myöskin sopimuksen arvossa, kun Wildissä allekirjoitettu 5,75 miljoonan dollarin kausitienestit takaava sopimus vaihtui Predatorsiin tultaessa kahdella miljoonalla pienempään pahviin viime kaudeksi.

Kesällä Granlund oli vahvasti siirtohuhuissa mukana. Predators kuitenkin päätyi allekirjoittamaan hänen kanssaan peräti neljävuotisen ja 20 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen, mikä takaa hänelle viiden miljoonan dollarin tulot yhdestä kaudesta. Edelliskausien näyttöjen perusteella tuollaista hintalappua saattoivat monet ihmetellä – ja syystäkin.

Tällä kaudella Granlundista on kuitenkin ollut havaittavissa jälleen samankaltaisia ominaisuuksia, mitä hän parhaimmillaan on pystynyt koko kansalle esittämään. Wildissä hän pelasi kaksi lähes 70 tehopisteen kautta ollen joukkueensa parhaimmistoa. Kuluva kausi on toki vielä nuori ja otanta on pieni, mutta tällä tahdilla Granlund rikkoisi myöskin oman piste-ennätyksensä runkosarjassa.

Saattoi olla Granlundin kannalta ratkaiseva asia, että hänelle tarjottiin noin pitkä jatkosopimus. Kun pelaaja tietää, että häneen luotetaan, häneen varaan rakennetaan ja että hän tulee pysymään riveissä vielä monen vuoden ajan, se antaa varmasti itseluottamusta ja avaa myöskin mahdollisia henkisiä lukkoja.

Tuntuu kummalliselta sanoa Granlundia kokeneeksi pelaajaksi, mutta sitä hän todellakin jo on. Hänellä on käynnissä jo yhdeksäs täysi kausi NHL:ssä, vaikka vastahan tämä 19-vuotias nuorukainen taiteili ilmaveivin MM-kisojen välierässä Venäjää vastaan.

Tästä päästäänkin aasinsillalla maajoukkuekuvioihin käsiksi. Olympialaiset lähestyvät kovaa vauhtia, mihin Granlund varmasti on osallistumassa. Nouseminen jälleen omalle tasolle on siis sattunut sopivasti olympiakisojen alla. Se lupaa Leijonien kannalta hyvää. Granlund ei tule olemaan välttämättä joukkueen terävimmän kärjen tuloksentekijä, mutta hän pystyy tukemaan hyvin hyökkäyspelaamista. Lisäksi hän on monipuolinen pelaaja joka puolella kenttää ja tuo johtajuutta Suomen joukkueeseen. Hänen roolinsa joukkueessa onkin itse asiassa niin merkittävä, ettei sitä ehkä ihan jokainen ymmärräkään.

Granlund on onnistunut Leijonissa pelatessaan käytännössä jokaisessa turnauksessa, johon hän on osallistunut. Hänen kohdallaan se hypetys uran alkuaikoihin verrattuna on selkeästi vähentynyt, mutta aina hän on tullut takaisin maajoukkueen riveihin ja pelannut vahvoja turnauksia.

Predators-ajan vaikeudet eivät toki ole olleet Granlundin ainoita haastavia aikoja. Esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan saavuttuaan homma ei lähtenyt heti rokkaamaan toivotulla tavalla. Tulos alkoi seurata häntä vasta myöhemmin. Silloin hän oli vielä nuori ja kokematon.

Nyt Granlund on jo lähes kolmekymppinen, maailmaa nähnyt ja melkoisen kokenut peluri. Hän on varmasti osannut käsitellä vaikeat kautensa paremmin kuin nuorempana. Nyt hän viilettää kaukalossa itseluottamus tapissa ja tekee jatkuvasti oikeita voittavia asioita kentällä.

Kun otetaan huomioon sekä Granlundin luonne, joka on erittäin fiksun, asiallisen ja rehellisen oloinen, että myöskin ikä ja sen tuoma kokemus, on helppo arvella, että Granlund tietää itsekin, milloin kulkee ja milloin ei. Vaikeita aikoja on ollut helpompi käsitellä vanhemmalla iällä ja niistä on ollut mahdollista oppia uusia juttuja omaan pelaamiseen ja kaikkeen tämän bisneksen ympärillä pyöriviin asioihin.

Tämän vuoksi voikin todeta näin loppuun, että Mikael Granlund pelaa tällä hetkellä uransa parasta jääkiekkoa. Ja sitä on todella upeaa seurata.

Joni Alatalo
Twitter: @AlataloJoni


Washington Capitals – Vegas Golden Knights | Takooko Ovetshkin overin himaan? ⭐️⭐️½