Legendaarisen Detroit Red Wingsin entisen seurapresidentin ja omistajan James E. Norrisin mukaan nimetty Norris Trophy on kuulunut NHL:n palkintokattaukseen vuodesta 1953 asti, ja se on jaettu vuosittain puolustajalle, joka on onnistunut kauden aikana puolustusvelvoitteissaan parhaiten.

Valinnoissa on viime vuosina painanut sekä tehopisteet että vaikutus oman joukkueensa pelaamiseen. Palkinnon voittaneiden keski-ikä on ollut hieman yli 28 vuoden, joka kertoo siitä, että parhaan puolustajan tittelin saaminen on monesti vaatinut tähtipakilta useamman NHL-kauden. Seuraavassa viisi tämän hetken parasta puolustajaa:

5. Adam Fox, New York Rangers

Kiekollisen Foxin valinta viime kauden parhaaksi puolustajaksi oli monien mielestä pienoinen yllätys, kun ottaa huomioon sen, ettei 23-vuotias yhdysvaltalainen ole pelannut taalaliigassa kuin vasta kaksi kokonaista kautta. Aktiivisesti hyökkäyksiä tukeva ja parhaimmillaan viisikkotasolla dominoivaan pelaamiseen pystyvä Fox sai viime kaudella vyölleen 55 kamppailua, joissa hän keräsi tehot 5+42=47. Se riitti lopulta puolustajien pistepörssissä toiseen sijaan.

Lisäksi hänen plusmiinus-lukemansa +19 ja 102 blokattua laukausta kertoivat siitä, että hommat hoituivat mallikkaasti myös omalla puolustusalueella. Alkavalla kaudella Foxin tehtävänä on hiljentää mahdolliset epäilijät siitä, että kyseessä olisi vain yhden kauden ihme.

4. Miro Heiskanen, Dallas Stars

Neljänteen kokonaiseen kauteensa valmistautuva suomalaispakki kuuluu joukkueensa tärkeimpiin pelaajiin. Viime kausi tuotti Heiskaselle 55 ottelussa tehot 8+19=27, joka ei ollut ollenkaan sitä, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Silmiähivelevästä luistelustaan tunnetulla helsinkiläisellä on alkavalla kaudella kaikki mahdollisuudet murtautua Norris-finalistien joukkoon, mutta se vaatii yksinkertaisesti enemmän tehopisteitä sekä toissakauden tapaista plusmiinus-lukemaa (+14).

Kuva: Getty Images

3. Charlie McAvoy, Boston Bruins

Liigan aliarvostettuihin puolustajiin kuuluva McAvoy on pelaajatyypiltään juuri sellainen, joka sopisi erinomaisesti Norris Trophy-voittajaksi. Nöyryys, periksiantamattomuus, uhrautuvaisuus sekä loistavat kiekolliset taidot ovat ominaisuuksia, jotka kuvaavat yhdysvaltalaispakkia parhaiten.

Bruinsin puolustus ei kuulu tällä hetkellä NHL:n vahvimpiin, mutta sen toimivuus on pitkälti hurjia minuutteja otteluissa urakoivan McAvoyn ansiota. On selvä, että vasta 23-vuotias tähtipakki kantaa alkavalla kaudella merkittävää vastuuta bostonilaisten alakerrassa. Viime kaudella McAvoy keräsi 51 ottelussa tehot 5+25=30 ja ylsi liigan plusmiinus-tilastossa jaetulle yhdeksännelle sijalle lukeman näyttäessä +22.

2. Cale Makar, Colorado Avalanche

Lisää nuorta taituruutta listalle tuo räjähdysmäisen nousun NHL-puolustajien eliittiin tehnyt Makar, 22, joka on alkavalla kaudella sekä yksi potentiaalisimmista puolustajien pistepörssin voittajista että luonnollisesti myös yksi mahdollisista Norris-finalisteista. Vasta kolmannen kokonaisen kautensa taalajäillä aloittava kanadalaispakki ihastuttaa Heiskasen tavoin luistelulla ja on aina kiekon kanssa vaarallinen.

Viime kaudella Makar kärsi loukkaantumisista, mutta nakutteli siitä huolimatta Avalanchen ykkösnyrkin takana 44 kamppailussa yhtä monta tehopistettä (8+36=44).

1. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Toissakauden pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi täysin ansaitusti valittu Hedman on puolustajana liki täydellinen paketti, jossa yhdistyvät niin koko, fyysisyys, luistelutaito kuin myös kiekolliset kyvyt. Lisäksi hän kykenee ulottuvana pelaajana dominoimaan kaukalon molemmissa päissä. Hedman on luonteeltaan voittajatyyppi, jonka merkitys korostuu nimenomaan tiukoilla hetkillä.

Hedman on jo kertaalleen valittu NHL:n parhaaksi puolustajaksi kaudella 2017-18. Tuolloin hän sijoittui puolustajien pistepörssissä seitsemänneksi (77 ottelua, 17+46=63) sekä liigan plusmiinus-tilaston kakkoseksi (+32). Viime kaudella 54 ottelussa tehot 9+36=45 kerännyt ruotsalaisjätti ylsi Norris-finalistien joukkoon jo viidentenä peräkkäisenä kautena.

LUE MYÖS: TOP 5: Pistepörssin voittajaehdokkaat