Kaudesta 1947-48 lähtien NHL:n parhaalle pistemiehelle jaettu Art Ross Trophy-palkinto kokoaa ympärilleen jälleen alkavalla kaudella ne kovimmat pistenikkarit. Liigan pistepörssin voittajan keski-ikä on pyörinyt 26 ikävuoden tietämillä, ja toistaiseksi historian nuorin voittaja on Pittsburgh Penguinsin kapteeni Sidney Crosby, joka vei palkinnon nimiinsä 19-vuotiaana kaudella 2006-07. Seuraavassa viisi kovinta ehdokasta kauden 2021-22 pistepörssin voittoon:

5. Artemi Panarin, New York Rangers

Loppukuusta 30 vuotta täyttävä venäläistähti on joukkueensa ykköstykki, joka kantaa harteillaan suurinta tulostaakka Rangersin miehistössä. Viime kaudella Panarin kärsi loukkaantumisista, mutta löi silti tauluun 42 ottelussa varsin mukavat tehot 17+41=58. Parhaimmillaan Panarin on vastustajan puolustajille äärimmäisen haastava pideltävä, sillä monipuolinen kiekkovirtuoosi pystyy sekä jakelemaan että laukomaan yllättävistä paikoista.

Panarin nauttii muhkeaa reilu 11,6 miljoonan vuosipalkkaa, joka luonnollisesti tuo mukanaan paljon odotuksia. Mutta toistaiseksi hän on pystynyt vastaamaan huutoon erinomaisesti.

4. Nikita Kutsherov, Tampa Bay Lightning

Koko viime kauden runkosarjan lonkkaleikkauksen takia väliin jättänyt Kutsherov näytti kevään pudotuspeleissä mikä hän on miehiään. Kutsherov pelasi Lightningin jokaisen 23 playoff-kamppailun, joissa hän iski tehot 8+24=32. Se riitti lopulta viemään pudotuspelien pistepörssin voiton toisena peräkkäisenä keväänä.

Kutsherov on pelitunteen löytäessään huima pistelinko, jonka vaarallisuus korostuu niin ylivoimapelaamisessa kuin myös tasaviisikoin. Heinäkuussa 28 vuotta täyttänyt venäläislaituri vei liigan pistepörssin kaudella 2017-18 paukutettuaan 82 ottelussa hurjat tehot 41+87=127. Viimeksi pistepörssin voitto on irronnut yhtä kovilla lukemilla kaudella 1998-99, jolloin tshekkilegenda Jaromir Jagr pelasi Penguins-paidassa 81 ottelua tehoin 44+83=127.

Kuva: Getty Images

3. Leon Draisaitl, Edmonton Oilers

Öljymiesten superduon toinen johtohahmo oli viime kaudella tutun tehokkaana, vaikka jäi pistepörssin voittokamppailussa selvästi Connor McDavidin taakse. Monipuolinen ja etenkin kulmaväännöissä erittäin vahvana pelaajana tunnettu Draisaitl pelasi viime kaudella täydet 56 kamppailua, joissa hän tehtaili 31+53=84.

Vuoden 2014 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana huudettu saksalainen on erinomainen kahden suunnan sentteri, joka on maalipaikoille päästessään tappavan tehokas. Tulisen laukauksensa ansiosta hän on potentiaalinen ehdokas viemään myös NHL:n maalipörssin voiton.

2. Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

Räjähtävänä pelaajana tunnettu MacKinnon kuuluu ehdottomasti sarjan parhaimpien keskushyökkääjien joukkoon. Avalanchen vaarallisen ykkösnyrkin moottorina toimiva kanadalainen on joka vaihdossa paljon kiekossa kiinni ja repii liikkeillään tehokkaasti vastustajan puolustusmuodostelmaa.

Pienet vammat hidastivat viime kaudella MacKinnonin pistetehtailua ja pudottivat hänet pistepörssin voittokamppailusta. Crosbyn tavoin Halifaxin Nova Scotiassa syntynyt MacKinnon pelasi 48 ottelua tehoin 20+45=65, joka riitti pistepörssissä seitsemänteen sijaan. Syyskuussa 26 vuotta täyttänyt MacKinnon on neljän viimeisen kauden aikana saalistanut tehopisteitä vähintään 1,21 pistettä per peli-tahdilla.

1. Connor McDavid, Edmonton Oilers

Maailman tämän hetken paras pelaaja on jälleen alkavalla kaudella se kaikkein suurin suosikki voittamaan Art Ross Trophy-palkinnon, joka olisi jo neljäs hänen kuusi kautta kestäneellä NHL-urallaan. Viime kaudella Oilers-kippari löi vakuuttavasti haastajilleen luuta kurkkuun viemällä pistepörssin voiton peräti 21 pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen Draisaitliin, kun 56 ottelussa syntyivät tehot 33+72=105. Pistetahti toi mieleen 1980-90 luvun taitteen, jolloin Wayne Gretzky ja Mario Lemieux dominoivat vuoronperään liigan pistetilastoja hurjilla ottelukohtaisilla pistekeskiarvoillaan.

McDavidin luistelunopeus ja sähäkkyys ovat muihin liigan tähtipelaajiin verrattuna aivan eri tasolla. Lisäksi hän pystyy erinomaisilla kiekonkäsittelytaidoillaan luomaan joka vaihdossa hurjan määrän maalipaikkoja ketjukavereilleen ja viimeistelemään tarpeen tullen myös itsekin. Vain loukkaantumiset voivat käytännössä vesittää McDavidin mahdollisuudet pistepörssin voitosta.