Jari Kurri muisteli NHL-uraansa Juha Valvion Koppipuheet-ohjelmassa Yle Puheella. Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja varattiin taalaliigaan vuonna 1980.

Varaajana oli Edmonton Oilers, jossa Kurri takoi kymmenen vuoden ajan käsittämättömiä pistemääriä.

Kurri kertoi, ettei ollut varma lähtöaikeistaan. Lopulta Kanadaan kannatti siirtyä heti.

− Turha lähteä jossittelemaan, mutta se oli tosiaan minulla ajatuksena, että olisin pelannut vielä Suomessa pari vuotta. Vuonna 1982 oli vielä kotikisat, Kurri sanoi.

Kurri vertasi 1980-luvun alkua nykyaikaan. Maailma oli toisenlainen paikka.

− Epävarmuus ja tiedottomuus NHL:ssä pelaamisesta hämäsivät minua. Nykypäivänä tilanne on erilainen, kun pelaajat saavat niin paljon informaatiota ja pääsevät käymään siellä, Kurri perusteli.

NHL oli suomalaispelaajille vielä tuntematon paikka, ja sarjasta alkoi tulla suomalaisille suurempi tavoite vasta Matti ”Hakki” Hagmanin pelattua Pohjois-Amerikassa.

− Se (NHL) oli minulle mysteeri, ja kaivoin koko kesän tietoa siitä, millaista siellä voi olla. Onneksi tein kuitenkin sen päätöksen (lähteä), Kurri kertoi.

Oilers varasi suomalaisen neljännellä kierroksella koko tilaisuuden 69. pelaajana.

− Tiedän, että muut seurat olivat kiinnostuneita varaamaan minut jo aiemmilla kierroksilla, jos heillä olisi ollut tietoa, että olenkin valmis lähtemään jo sinä vuonna, Kurri paljasti.

Kurri pelasi NHL:ssä Oilersin lisäksi Los Angeles Kingsissä, New York Rangersissa, Anaheim Mighty Ducksissa ja Colorado Avalanchessa.

NHL:n runkosarjassa hän tykitti 1251 peliin uskomattomat tehot 601+797=1398. Pudotuspeleissä otteluita kertyi 200, ja niissä pisteitä syntyi 106+127=233.

Huima ura oli helpompi aloittaa, kun oli apua. Kurri kiitteli juuri Hagmania.

− ”Hakki” oli käynyt sen koulun läpi ja tiesi kertoa, mihin asioihin pitää varautua. Vaikken tuntenutkaan Hakkia ennestään, oli hienoa tavata ja käydä asioita hänen kanssaan läpi.

Voit kuunnella Kurrin haastattelun kokonaisuudessaan TÄSTÄ.