Näkökulma: Bensaa tankkiin – nämä NHL:n siirtotakarajan myyjä-joukkueet onnistuivat parhaiten

© Kuva: Getty Images

NHL:n siirtotakarajan joukkueista eniten puhetta herättivät maanantaina luonnollisesti seurat, jotka hankkivat kaikkein nimekkäimmät täydennyspelaajat kevään pudotuspelejä ajatellen.

Useat häntäpään seurat tekivät puolestaan peliliikkeitä nimenomaan tulevaisuutta silmällä pitäen. Otetaan käsittelyyn kolme seuraa, joiden ”tankkaaminen” onnistui parhaiten NHL:n siirtotakarajalla.

Ottawa Senators

Kanadalaisseura kauppasi toisaalle neljä runkomiestään, puolustaja Dylan DeMelon sekä hyökkääjät Jean-Gabriel Pageaun, Tyler Ennisin sekä Vladislav Namestnikovin.

Keskellä totaalista uudelleenrakennusta oleva seura sai vastineena tulevalle kesälle 1., 2. ja 3. kierroksen varausvuorot ilman ainuttakaan valmista prospektia. Kesälle 2021 draftipooli karvoi 4. kierroksen varausvuorolla sekä ehdollisella 3. kierroksen pickillä, joka tosin vaatisi toteutuakseen New York Islandersin Stanley Cup -voiton.

Vaikkei valmiita lupauksia tarttunutkaan haaviin, palvelivat nyt nähdyt siirrot hyvin Senatorsin pitkän ajan suunnitelmaa. Joukkueella on tulevalle kesälle peräti yhdeksän kolmen ensimmäisen varausrundin vuoroa.

New Jersey Devils

Katastrofikauden pelannut Devils suoritti helmikuun aikana peräti viisi eri pelaajakauppaa, joista neljässä tähtäin on selvästi tulevaisuudessa.

Varsinkin Blake Colemanin siirrosta Tampa Bay Lightningiin vastineena saatu hyökkääjälupaus Nolan Foote yhdessä 1. kierroksen varausvuoron kanssa olivat seurajohdolta vahva työnäyte. 1. kierroksella NHL:ään varattu 19-vuotias 193-senttinen Foote omaa loistavan laukauksen, ja taitavasta laiturista povaillaan yleisesti NHL:n kärkiketjujen tehopyssyä jo parin kauden sisällä.

Andy Greenestä vastineena saatu 21-vuotias 7. kierroksen varaus David Quenneville omaa parista heikommasta AHL-kaudesta huolimatta yhä potentiaalia NHL-tason pelimieheksi. Varsinkin miehen näytöt junnuliigoista ovat komeaa luettavaa.

Sami Vatasen treidissä Carolina Hurricanesiin oli pääosassa nimenomaan vaihdossa saatu 2. kierroksen suomalaisvaraus Janne Kuokkanen, jolla on tilillään jo pari tehokasta kautta AHL:ssä – mukaanlukien rautaliigan mestaruus viime keväältä. Miehestä odotetaan Devilsiin kolmen kärkiketjun sentteriä nopealla aikataululla. Vastuuta NHL:n puolella lienee luvassa jo merkityksettömän loppukauden runkosarjaväännöissä.

Hiipuneen voimahyökkääjä Wayne Simmondsin heivaaminen Buffaloon vaihdossa 5. kierroksen varausvuoroon korosti Devilsin panostusta nuoriin lupauksiin. Tulevaisuus alkaa pikku hiljaa näyttää valoisammalta myös New Yorkin takapihalta katsottuna.

Minnesota Wild

Minnesota ei tehnyt siirtotakarajan päätöspäivänä uusia pelaajakauppoja, mutta aiemmasta Jason Zuckerin myynnistä seura sai valmiin NHL-hyökkääjä Alex Galchenyukin, tulevaisuuden takuuvarman top 4 -puolustaja Calen Addisonin sekä ehdollisen 1. kierroksen varausoikeuden ensi kesälle (joka siirtyy kesälle 2021, mikäli Pittsburgh Penguins ei selviydy pudotuspeleihin). Varsinkin Addisonin naaraaminen oli oiva peliliike Wild-johdolta, jonka puolustusprospektien pooli ammotti aika lailla tyhjyyttään ennen tätä.

Hyökkäyspuolen prospektihelmi on KHL:ssä tällä kaudella 55 peliin 58 (30+28) tehopinnaa hurjastellut 22-vuotias Kirill Kaprizov, jonka uskotaan siirtyvän NHL:ään ensi kaudeksi.

Tulevalle kesälle Wildilla on käytössään kaksi 1. kierroksen varausoikeutta (mikäli Penguins menee pudotuspeleihin) sekä yhteensä kolme top 50 -varausoikeutta. Seuran riippakiveksi muodostuneet Zach Parisen ja Ryan Suterin pitkät mammuttisopimukset vaikuttavat vielä pitkään Wildin palkkakattotilanteeseeen. Jo siirtotakarajalla lähellä treidiä olleen Parisen uskotaan vaihtavan maisemaa ensi kesänä, mikä helpottaisi hieman nykyistä palkkakattorakennetta.

LUE MYÖS: Näkökulma: NHL-siirtotakaraja oli raju pettymys – yksi kaikkien aikojen tarinoista jäi kirjoittamatta


PÄIVÄN VIHJE: COLORADO AVALANCHE – ARIZONA COYOTES

Dominoiko Colorado Arizonaa vastaan ilman ykköstähtiäänkin?